Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Anemone sylvestris

26.5.2012.125ab

 

Norsk navn :  Skogsymre, Filtsymre

Syn.:

Tilhører :         Soleiefamilien  —  Ranunculaceae

 

Anemone sylvestris vokser over et stort område fra Mellom-Europa og østover et langt stykke inn i Sibir. I det østlige Sibir vokser det en underart.  I Norden vokser  Anemone sylvestris kun på øyene Øland og Gotland. Nærmeste voksested på fastlandet er Baltikum. Vokser på tørr og steinete jord, gjerne med noe kalkholdig jord. Forvillet i mange land, også i Norge.  Det finnes hageformer.  Enkelte bruker navnet Filtsymre om denne planten, men det er galt. Filtsymre heter på latin Anemone tomentosa.  På tross av at planten vokser vilt i vårt naboland, brukte den lang tid på å bli populær i Norge. Første gang omtalt er i ei hagebok fra 1873 som er skrevet av en mann fra Sarpsborg.

 

Klumpplante med opprett vekst. Bladene er mørk grønne, hånddelte, litt hårete og oppdelt i mange fliker. Bladene begynner å visne en gang sent på sommeren. Planten sender ut tynne utløpere og vil i løpet av noen år kunne dekke et stort område.  En pen plante, men en må ta hensyn til uønsket spredning når en velger plantested til Anemone sylvestris. Trolig finest som bunndekke på tørr skogbunn.

 

Blomstrer på sein vår. I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 juni. Den blomstrer ganske lenge. Det er en blomst på hver stengel. Blomsten er skålformet og blomsten er stor, opptil 7 cm.  Kronbladene er hvite, støvbærerne er markerte gule. Høyde i blomstring omkring 30 cm. Frøene modnes ut på sensommeren. De er hvite og ullaktige.

 

Trives godt  i ei tørr, næringsrik, men lett jord som inneholder mye humus. I slik jord kan den spre seg kraftig. Nøytral eller helst ei noe kalkholdig jord.  PH 7 – 8. Stående fuktighet må unngås. Voksested kan være fra sol til lys skygge.  Formeres enklest ved deling (utløpere).

 

Hårdfør. Vi har hatt Skogsymre i mange år og det har ikke vært skader eller sykdom.

Anemone

Planteslekt