Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Adonis brevistyla

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn :  Amuradonis

Syn. :                Adonis davidii, Adonis davidsonii, Adonis delavayi.

Syn. :                Adonis brevistyla, Crysocyathus brevistylus,

Syn. :               Adonanthe brevistyla

Tilhører :        Soleiefamilien — Ranunculaceae

Adonis brevistyla er viltvoksende i skogkanter, lysåpen skog, gressbakker og fjelskråninger i Himalaya, fra Bhutan og et langt stykke inn i det vestlige Kina. Første gang omtalt i et fransk vitenskapelig magasin i 1886 av den franske botanikeren Adrien Rene Franchet (21.4.1834-15.2.1900). Han beskrev planter som franske misjoner m.fl. hadde samlet inn rundt omkring i verden.  

Klumpplante med  opprett vekst.  Blomsterstengelen vokser rett opp og har en stor  blomst. Bladene er lange, frisk mørk grønne og findelte. Enkelte hevder de ligner bregner. Etter blomstring blir bladene slappe og visner i løpet av sommeren. Rota er en kort og noe butt rotstokk. En enkelt plante danner ei tue. Blåadonis liker ikke å bli omplantet. Faren for at den dør er stor.

Blåadonis blomstrer tidlig vår. I motsetning til mange andre vårblomstrende adonis så kommer bladene først hos Blåadonis. I vår hage dukker de første bladene opp i månedsskifte april/mai. Blomstringen starter engang etter 20 mai. Knoppene er store, runde og har en blålilla farge. Dette skyldes at kronbladene har en blåaktig ytterside mens de på innersiden er hvit. Det gir en spesiell effekt den dagen den enkelte blomst åpner seg. Blomsten er bolleformet og opp til 3 cm. Blåadonis danner ikke tuer på samme måte som Våradonis og Amuradonis. Høyde 20 – 30 cm.

Vokser godt i ei jord som inneholder en god del torv, humus, grus og sand og hvor det ikke blir stående fuktighet. Trives best i ei lett sur til ei nøytral jord med en PH mellom 6,0 – 7,0. I vår hage tyder mye på at sol til lett skygge er fordelaktig hvis jorda er passe fuktig.  Kan formeres ved helt ferske frø. I vår hage har den faktisk frøformert seg selv i forkant av et Rhododendron-bed.

Hårdfør hvis den får riktig voksested. Den misliker kombinasjonen vinterregn og barfrost i vår hage. Den frøs nesten bort vinteren 2010/2011.

 

 

 

 

Adonis

Planteslekt