Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Adonis amurensis Plena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Norsk navn :  Fylt Amuradonis

Syn. :                Adonis vernalis v. amurensis, Adonis barthei, Crysocyathus amurensis

Tilhører :        Soleiefamilien — Ranunculaceae

Adonis amurensis er viltvoksende i det østlige Asia, fra Mandsjuria og Sibir, videre gjennom det østlige Kina og Korea ned til øyene i Japan. Vokser på dalsider med lysåpnen skog eller nord og østvendte gressbakker. Første gang omtalt i et vitenskapelig magasin i Moskva i 1861 skrevet av den tysk/russiske botanikeren Eduard August von Regel (13.8.1815-5.4.1892) og tyske oppdageren Gustav von Radde (27.11.1831-2.3.1903). Det finnes underarter og mange hageformer. Adonis amurensis er en populær plante i Japan og de har dyrket fram mange utrolige og fantastiske farger og former. Nesten alle må formeres vegativt og det gjør plantene svært dyre. Adonis amurensis Plena er en hageform med tettfylte blomster.

Klumpplante med  opprett vekst.  Blomsterstengelen vokser rett opp og har en stor  blomst. Bladene er lange, mørk grønne og findelte.  Etter blomstring blir bladene slappe og visner i løpet av sommeren.Rota er en kort og noe butt rotstokk. En enkelt plante kan  danne ei stor tue. Amuradonis liker ikke å bli omplantet. Faren for at den dør er stor.

Amuradonis blomstrer tidlig vår. I vår hage starter blomstringen engang etter 20 april. Knoppene er store,runde og brune.Blomsten er bolleformet, opp til 5 cm og lysende gul.  Blomstene er kun åpne i solskinn. Ei frodig tue med Amuradonis synes godt. Høyde 20 – 30 cm. Blomstene kommer før bladene er kommet i ordentlig vekst. Adonis amurensis Plena har store, tettfylte blomster. Når blomsten åpner seg er den noe gulgrønn, men eldes til lysende gul.

Vokser godt i ei jord som inneholder humus, grus og sand og hvor det ikke blir stående fuktighet. Trives best i ei nøytral jord med en PH mellom 6,0 – 7,5. Sol til lett skygge er et voksekrav.  Kan formeres ved helt ferske frø.

Hårdfør hvis den får riktig voksested.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adonis

Planteslekt