Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Adonis vernalis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn :  Våradonis

Syn. :

Tilhører :        Soleiefamilien — Ranunculaceae

Adonis vernalis er viltvoksende over store områder i den tempererte sonen av Europa og langt inn i Sibir, men den er ikke en vanlig plante uansett vokseland.  Den finnes litt her og litt der. Mest vanlig er Våradonis i Russland, Ukraina og det vestlige Sibir. I Norden er den kun viltvoksende på Bornholm, Øland og Gotland.  Vokser på tørre og helst kalkrike og steppelignende gressmarker og lysåpne skoger. Det finnes underarter og mange hageformer. Adonis vernalis er fredet i de fleste land. Den er en truet art i nesten hele det sentrale Europa.

Klumpplante med  opprett vekst.  Blomsterstengelen vokser rett opp og har en stor  blomst. Bladene er lange, mørk grønne og findelte.  Etter blomstring blir bladene slappe og visner i løpet av sommeren.Rota er en rotstokk. En enkelt plante kan  danne ei stor tue. Våradonis liker ikke å bli omplantet. Faren for at den dør er stor.

Våradonis blomstrer tidlig vår. I vår hage starter blomstringen engang etter 5 mai. Knoppene er store,runde og brune.Blomsten er bolleformet, opp til 8 cm og lysende gul.  Blomstene er kun åpne i solskinn. Ei frodig tue med Våradonis synes godt. Høyde 20 – 30 cm. Blomstene kommer før bladene er kommet i ordentlig vekst.

Vokser godt i ei tørr, sandholdig jord hvor det ikke blir stående fuktighet. Trives best i ei nøytral til noe kalkholdig jord med en PH mellom 6,5 – 7,8.  Strø litt knuste eggeskall eller skjellsand rundt plantene. Sol til lett skygge er et voksekrav.  Kan formeres ved helt ferske frø.

Hårdfør hvis den får riktig voksested.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adonis

Planteslekt