Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aconitum cammarum Bicolor

Aconitum cammarun Bicolor 1

 

 

Norsk navn :    Lys Prakthjelm.

Syn. :                 Aconitum bicolor, Aconitum x stoerkianum Bicolor

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Korrekt skrivemåte skal være : Aconitum x cammarun Bicolor. Det finnes  mange synonymer for Lys Prakthjelm. Jeg tror vi har funnet over 15 ulike latinske navn ved å bla på Internett og i ulik faglitteratur. Vi har ikke kontrollert riktigheten av disse synonymene.

 

Aconitum napellus vokser  i fjellområder i  Mellom-Europa, med hovedutbredelse  i områdene fra Tyskland til Storbritannia.  Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik jord på åpen mark, i  lysåpen skog og langs elvebredder. Har forvillet seg i mange land. I Norge skal den være viltvoksende enkelte steder langs kysten i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nordland og til Harstadområdet.  Storhjelm er en meget gammel legeplante, også i Norge.  Alle Aconitum inneholder giftstoffet aconitin. Dette stoffet ble bl.a. brukt på pilespisser. Våre gamle vikinger brukte dette stoffet. I det daglige liv, ble uttrekk fra planten brukt til ulike formål f.eks. som middel mot lus og andre skadeinnsekter.  Uttrekk fra denne planten er nå reseptbelagt. Aconitum cammerun Bicolor er en hageform hvor Aconitun napellus er en av foreldrene.

 

Storhjelm er en gammel klosterplante og hageplante. Ingen Aconitum er nevnt i Arvidh Månsons Urtebok fra 1628. Derimot er den nevnt som vanlig hageplante i Gärtners tid i Trondheim omkring 1690. Våre planter stammer fra en gammel beplantning på Leknes (Lofoten)

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tåler en del vind. Bladene er mørk grønne og håndfliket. Rota er litt spesiell. Den minner mest om en samling små knoller. Planten visner ned en gang ut på sensommeren etter avsluttet blomstring. Veksten er kompakt og pen på steder  med litt kjølig sommer.

 

Storhjelm blomstrer siste halvdel av sommeren.  I vår hage starter blomstringen engang etter 15 juli og varer minst 1 måned. Blomsten er mørkeblå og sitter i lange aks i toppen av den slanke ca. 120 – 150 cm høye blomsterstengelen. Den enkelte blomst er hjelmformformet.  Aconitum cammarun Bicolor har to-fargete blomster i blått og hvit. Fargen blir penest på steder med kjølige somre.  Der danner den kompakte blomsterstengler med klare og skarpe farger. Brukes ofte som lav, blomstrende hekk. Den skal – etter hva som opplyses – være forvillet enkelte steder langs Nordlandskysten.

 

Trives godt i ei dyp, veldrenert og næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda, men trolig er ei nøytral til ei lett sur jord det ideelle. Får lett soppsykdommer i tørr jord. Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Prakthjelm er flotte planter langs Trøndelag- og Nordlandskysten.

 

Hardfør. Prakthjelm er flotte hageplanter i f.eks Båtsfjord og Vadsø.

 

 

 

 

 

Aconitum

Planteslekt