Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aconitum ferox

Aconitum ferrox 1

Norsk navn :   Indiahjelm

Syn. :                Aconitum virosum, Aconitum napellus var. rigidum.

Syn. :                Aconitum semigaleatum, Aconitum atrox, Nirbisia codua, Nirbisia hamiltonii

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Aconitum ferox vokser  i det tempererte og sub-alpine  beltet i det sentrale Himalaya, fra Nepal og til Bhutan. Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik jord på åpen mark, i  lysåpen skog og langs elvebredder mellom 3300 – 5000 moh. Det finnes underarter. Vi kjenner ikke noe norsk navn, men Indiahjelm kan være et godt forslag da den vokser i de delene av Himalaya som grenser til India. På engelsk heter planten Indian aconite.  Enkelte mener Aconitum ferox er en underart av Aconitum napellus. Gammel legeplante i Asia. Nevnt i Steigen Kirkebok (Nordland) allerede i 1872.

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tåler en del vind. Bladene er mørk grønne og håndfliket. Rota er litt spesiell. Den minner mest om en samling små knoller. Planten visner ned en gang ut på sensommeren etter avsluttet blomstring. Veksten er kompakt og pen på steder  med litt kjølig sommer.

 

Indiahjelm blomstrer siste halvdel av sommeren.  I vår hage starter blomstringen engang etter 15 juli og varer minst 1 måned. Blomsten er mørk blåfiolett og sitter i løse aks i toppen av den slanke ca. 80 cm høye blomsterstengelen. Den enkelte blomst er hjelmformformet og ganske stor Fargen blir penest på steder med kjølige somre.

 

Trives godt i ei dyp, veldrenert og næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda, men trolig er ei noe kalkholdig jord det ideelle. Får lett soppsykdommer i tørr jord. Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Alle hjelmer er flotte planter langs Trøndelag- og Nordlandskysten.

 

Hardfør. Vil trolig vokste godt over alt i Norge.

 

 

 

 

 

Aconitum

Planteslekt