Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aconitum kusnezoffii

Norsk navn :   Hjelm

Syn. :                Aconitum pulcherrimum, Aconitum triphylloides,

Syn.  :               Aconitum villosum, Aconitum yamatsutae

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Aconitum kusnezoffii vokser over et stort område i det nordlige Kina, i Korea og i det sørøstlige Sibir nord til Kamtsjatka. Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik jord på åpen mark, i  lysåpen skog og langs elvebredder opp til 2400 moh. Det finnes  underarter. Første gang beskrevet i 1820.  Alle Aconitum er giftige.

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tåler en del vind. Bladene er mørk grønne og håndfliket. Rota er litt spesiell. Den minner mye om ei lita, butt gulrot. Veksten er kompakt og pen på steder  med litt kjølig sommer.

 

Aconitum kusnezoffi blomstrer siste halvdel av sommeren.  I vår hage starter blomstringen engang etter 15 august og omtrent til frosten kommer. Blomsten er blålilla. De sitter i løse aks i toppen av den slanke opp til 130 cm høye blomsterstengelen. Den enkelte blomst er hjelmformformet og ganske stor.  Fargen blir penest på steder med kjølige somre.

 

Trives godt i ei dyp, veldrenert og næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda, men trolig er ei nøytral jord det ideelle med en PH 5,5 – 7,5. Får lett soppsykdommer i tørr jord. Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Alle hjelmer er flotte planter langs Trøndelag- og Nordlandskysten.

 

Hardfør. Vil trolig vokste godt over alt i Norge.

 

aconitum kusnez

Informativ plansje.

 

 

 

 

Aconitum

Planteslekt