Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aconitum seoulense

Norsk navn :   Koreahjelm

Syn. :                Aconitum jaluense

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Aconitum seoulense vokser i fjellene på den koreanske halvøy. Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik jord på åpen mark, i  lysåpen skog og langs elvebredder. Vi kjenner ikke til hageformer og underarter. Første gang beskrevet i 1911 av den japanske botanikeren Takenoshin Nakai (27.11.1882 – 6.12.1952). Nakai er kjent for sine artikler om japansk og koreansk flora. Vi kjenner ikke noe norsk navn, men Koreahjelm kan være et godt forslag da den kun vokser i Korea. Samme navnegiving finner en både på tysk og engelsk. Alle Aconitum er giftige.

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tåler en del vind. Bladene er mørk grønne, glinsende blanke og håndfliket. Rota er litt spesiell. Den minner mest om en samling små knoller. Veksten er kompakt og pen på steder  med litt kjølig sommer.

 

Koreahjelm blomstrer siste halvdel av sommeren.  I vår hage starter blomstringen engang etter 1 august og varer til frosten kommer. Blomsten er dyp blå til blåfiolett. De sitter i løse aks i toppen av den slanke opp til 150 cm høye blomsterstengelen. Den enkelte blomst er hjelmformformet og ganske stor.  Fargen blir penest på steder med kjølige somre.

 

Trives godt i ei dyp, veldrenert og næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda, men trolig er ei nøytral jord det ideelle. Får lett soppsykdommer i tørr jord. Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Alle hjelmer er flotte planter langs Trøndelag- og Nordlandskysten.

 

Trolig bra hardfør. Vi har dekket den mot barfrost.

 

 

 

 

 

 

Aconitum

Planteslekt