Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aconitum hybrid Rya

Aconitum hybrid Rya 1

 

Norsk navn :    Minihjelm.

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Aconitum napellus vokser  i fjellområder i  Mellom-Europa, med hovedutbredelse  i områdene fra Tyskland til Storbritannia.  Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik jord på åpen mark, i  lysåpen skog og langs elvebredder. Har forvillet seg i mange land. I Norge skal den være viltvoksende enkelte steder langs kysten i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nordland og til Harstadområdet.  Storhjelm er en meget gammel legeplante, også i Norge.  Alle Aconitum inneholder giftstoffet aconitin. Dette stoffet ble bl.a. brukt på pilespisser. Våre gamle vikinger brukte dette stoffet. I det daglige liv, ble uttrekk fra planten brukt til ulike formål f.eks. som middel mot lus og andre skadeinnsekter.  Uttrekk fra denne planten er nå reseptbelagt. Aconitum hybrid Rya er en hageform som ble funnet i en hage på Andøya (Nordland). Både Aconitum x cammarun og Aconitum napellus er forvillet langs Nordlandskysten. Rya kan være en frøplante fra en av disse eller en krysning mellom disse to. Det kan også være en krysning mellom en av disse to og vår viltvoksende Tyrihjelm (Aconitum septemtrionale).

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tåler en del vind. Bladene er mørk grønne og håndfliket. Rota er litt spesiell. Den minner mest om en samling små knoller. Planten visner ned en gang ut på sensommeren etter avsluttet blomstring. Veksten er kompakt og pen på steder  med litt kjølig sommer.

 

Storhjelm blomstrer siste halvdel av sommeren.  I vår hage starter blomstringen engang etter 15 juli og varer minst 1 måned. Blomsten er mørkeblå og sitter i lange aks i toppen av den slanke ca. 120 – 150 cm høye blomsterstengelen. Den enkelte blomst er hjelmformformet.  Aconitum hybrid Rya har mørkeblå blomster. Høyde omkring 50 cm. Den kommer omkring 14 dager tidligere i blomst en Storhjelm. Fargen blir penest på steder med kjølige somre.  Der danner den kompakte blomsterstengler med klare og skarpe farger. Brukes ofte som lav, blomstrende hekk.

 

Trives godt i ei dyp, veldrenert og næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda, men trolig er ei nøytral til ei lett sur jord det ideelle. Får lett soppsykdommer i tørr jord. Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Minihjelm er flotte planter langs Trøndelag- og Nordlandskysten.

 

Hardfør. Minihjelm er flotte hageplanter i f.eks Båtsfjord og Vadsø.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aconitum

Planteslekt