Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Corydalis vittae

 

Corydalis vittae 1

 

 

Norsk navn : Gagralerkespore.

Syn. :                      

Tilhører :       Valmuefamilien —  Papaveraceae

Noen deler Valmuefamilien opp i flere familier. Planter med leppeformete blomster blir da samlet i Jordrøykfamilien — Fumariaceae.

 

Corydalis vittae er viltvoksende i et begrenset område Kaukasus. Vokser i dalsidene rundt Mount Gagra i Abkhazia-regionen i Kaukasus (Georgia). Voksested er lett fuktige dalsider og gressbakker med næringsrik jord i det sub-alpine beltet opp til 2200 moh. Grunnfjellet er noe kalkholdig. Det finnes hageformer.  Det finnes tre andre lerkesporer som stammer fra Kaukasus og som er ganske lik Corydalis vittae. Det er Corydalis malkensis, Corydalis kusnetzovii og Corydalis alexeenkoana. Planter/knoller som er i salg kan være det ene eller det andre. I tillegg krysser de seg lett med hverandre. Samtlige fire lerkesporer er omtrent like hårdføre og har like krav til vokseplass.  Vi har ikke klart å finne noen beskrivelse som forklarer forskjellen på disse fire. Corydalis vittae ble beskrevet av den russiske botanikeren Alfred Alekseevich Kolakovsky (1906 – ?) så sendt som i 1946. Vi har ikke funnet noe  norsk navn på Corydalis vittae.  Vi foreslår å kalle den opp etter det første funnstedet –  fjellet Mount Gagra. Navnet blir da Gagralerkespore.

 

Klumpplante som danner en lav, men opprett og frodig rosett av frisk lys grønne, noe skjøre blad. Bladene er vanligvis 2 ganger 3 koblede og hvert enkelt lite blad har små innsnitt. Rota er en knollaktig jordstengel. Bladverket visner ned ganske tidlig på sommeren. Høyde ca. 20 cm.

 

Corydalis vittae starter blomstringen tidlig. I vår hage har det vært omkring den 25 april. Det gjør de svært utsatt for sein vårfrost. Blomsten er avlang og tydelig delt opp i lepper. Den enkelte blomst er ca. 3 cm og er samlet i «store», tette klaser. Fargen er rein hvit  til hvit med en anelse fiolettrosa.  Frukten er en avlang belg med små, svarte frø. 

 

Trives godt  i ei jevnt fuktig og næringsrik jord som inneholder mye humus. Ei  lett sur tilnøytral  jord med en PH omkring 6 – 7 er trolig det beste. Stående fuktighet må unngås. Voksested kan være fra sol til lys skygge. Omplantes når bladverket begynner å visne. Husk å sette en pinne der hvor planten står slik at du er sikker på at  du klarer å finne knollen. Formeres ved ferske frø. Vær OBS på at maur kan stikke av med frøene. Frøene skal inneholde noe som maur liker.

 

Vi har Corydalis vittae flere steder i hagen. Den har vært hårdfør på alle plantesteder.

 

Corydalis vittae 2

 

Corydalis

Planteslekt