Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Trollius altaicus

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Norsk navn :  Altaiballblom.

Syn. :               

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

Trollius altaicus er viltvoksende over et vidt område nord for Himalaya, fra det vestlige Kina i øst og gjennom Sibir og de andre asiatiske områdene og helt til Russland  i vest.  Vokser i daler og dalsider på sumpmark, fuktige gressbakker og skogholt og langs bekker og vann  opp til 2700 moh.  Ble første gang beskrevet i 1832  i Flora Altaica , et bokverk på 4 bind av den russiske/tyske botanikeren Carl Anton von Meyer (1.4.1795- 24.2.1855) etter en ekspedisjon i 1826 til Altai-området. Det finner flere underarter. Vi kjenner ikke til noe norsk  navn på Trollius altaicus. Det latinske navnet tilsier at den bør hete Altaiballblom.

Klumpplante med  opprett, litt tuete vekst. Bladene er matte , hånddelte og sterkt flikete. Rota er ei trevlerot. Det kommer en blomst på hver stengel. Voksemåte minner mye om vår egen ballblom – Trollius europaeus. Under gode vekstforhold er planten  frisk og grønn til langt ut på sommeren. 

Trollius altaicus blomstrer sein vår til tidlig sommeren. I vår hage har det vært stor variasjon, men tidligste år så startet blomstringen etter 5 mai. Blomsten er enkel og tilnærmet tallerkenformet. Fargen er skarp gul til noe oransje og den enkelte blomst kan bli opp til 5 cm.  Høyde ved blomstring ca. 50 – 70 cm.

Vokser godt i ei næringsrik og jevnt fuktig jord som ikke tørker ut. I tørkeperioder kan ekstra vanning være fordelaktig. Ballblom klarer seg på noe tørrere jord, men blir mindre frodig og pen. Trives trolig best i ei nøytral til lett kalkholdig jord. PH 6,5 – 7,5.  Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling.

Hårdfør i vår hage.

Trollius

Planteslekt