Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Eranthis hyemalis

 

Eranthis hyemalis 1

 

Norsk navn : Storvinterblom.

Syn. :

 

Opprinnelig viltvoksende i Mellom- og Sør-Europa fra Frankrike til Svartehavet. Nå forvillet over store områder. Vokser som undervegetasjon i skog og kratt. Det finnes underarter og hageformer. I Norge er den viltvoksende enklete steder langs kysten til Trondheim.

 

Spinkel løkplante hvor bladene kommer etter blomstring. Bladene visner ned ut på sommeren. Knollene legges i september ca 5 – 7 cm dypt og med ca 10 cm avstand. Knollene liker ikke forstyrrelser. En bør derfor være noe forsiktig når en luker på steder hvor det er plantes Eranthis. Knollene tar skade av å bli lagret. De bør derfor være kortets mulig tid oppe av jorda før de plantes på nytt.

 

Blomstrer tidlig vår.

 

Trives best i ei varm, næringsrik og humusholdig jord som er lett fuktig om våren. Jorda bør inneholde noe sand. Ei nøytral til ei noe kalkholdig jord er best. PH 6,5 – 8,0. Plantes på et sted hvor det er sol tidlig om våren.

 

Hårdfør. 

 

Eranthis hyemalis 2

Eranthis kan frøså seg og dukke opp på helt uventete steder. 

 

Eranthis hyemalis 3

Et av våre blomsterbed ble helt ødelagt av jordrotter. Tulipaner, krokus og mange stauder var helt borte. Roser, andre stauder og påskeliljeløk ble  ikke oppspist, men alt som het røtter var borte. Alle plantene i bedet ble fjernet, og bedet ble spadd om og lagt brakk. Neste vår dukket disse to Eranthis-plantene opp. Det er godt gjort.

Eranthis

Planteslekt