Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Fritillaria imperialis Rubra

Norsk navn : Rød keiserkrone.

Viltvoksende fra det sørøstlige Tyrkia og østover til Pakistan. Vokser på tørr steinet mark mellom 1200 – 3000 moh. Det sies at at er over 3500 km fra det vestligste voksested til det østligste. Kom til Europa (Østerrike) i 1576. Kom tidlig til Norge. Blomstret i Bergen allerede i 1597. Den var en gave fra Carolius Clusius i Leiden til Henrik Høyer i Bergen. Det skal finnes et brev i arkivene til universitetsbiblioteket i Leiden som forteller om dette. Christian Gärtner hadde Corona imperialis i sin hage i Trondheim i 1694.

Løkplante med stiv, opprett vekst. Bladene er smale, lansettformet og sitter tett oppover den stive stengelen. Den øverste delen av stengelen er bladløs før den ender i en stor bladdusk. Under denne henger blomstene. Visner fort ned etter blomstring. Plantes så tidlig som mulig om høsten.

Løken er stor og med et markert hull. Løken bør legges på skrå slik at det ikke samler seg vann i hullet. Legges 20 – 25 cm dypt og med en avstand på minst 25 cm. Legg noe drenerende grus under løken.

Klokkene er store og henger ned under bladdusken. Det kommer mange klokker. Høyde ca 100 cm. Hageformen Rubra har rødoransje klokker. Dette  er trolig den som er mest dyrket i Norge og den som mange oppfatter som «vanlig» keiserkrone». Vær oppmerksom på at det finnes en annen løkplante som mange kaller for «Keiserkrone», men denne har ikke hengende, men opprette rødoransje blomster. Det er Lilium bulbiferum eller Brannlilje.

Blomstrer tidlig vår. I vår hage er er omkring/etter 1 mai. De første skuddene kan dukke opp tidlig i april. Må derfor ofte vernes mot sein vårfrost. 

Krever ei varm, humusholdig, noe kalkholdig og næringsrik jord. Jorda bør inneholde en del sand og grus.  Full sol. Bør få et årlig tilskudd av benmel og kompost. Liker å stå et sted hvor jorda tørker opp i løpet av sommeren. Keiserkrone kan være noe lunefull og vanskelig som hageplante. Varm og næringsrik jord synes viktig for et godt resultat.

Pass på liljebillene. De kan spise opp en plante i løpet av få dager.

Hårdfør. 

Fritillaria imperalis tilhører gruppe 2.

Det er en rekke synonymer for Fritillaria imperalis. Alle er fra før 1910 og brukes neppe i dag. Lilium persicum er et slikt synonym fra 1906.

Fritillaria

Planteslekt