Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Fritillaria camschatcensis

Norsk navn : Svartkrone.

Viltvoksende på begge sider av det nordlige Stillehavet. I Asia vokser den ned til det nordlige Japan og i Amerika ned til staten Oregon i USA. Vokser i lysåpen skog med lett fuktig jord. Det finnes underarter.

Svartkrone er en gammel hageplante. Den ble omtalt av Linne i sitt bokverk «Species Plantarum» i 1753. Vi vet at det allerede i 1759 ble sendt løker fra St.Petersburg og til en plantesamler i London. Vi har ingen kunnskap om når tid den kom til Norge.

Løken er tilnærmet rund og middels stor. Veksten er opprett og høyden kan variere mellom 20 – 40 cm. Bladene er smale, lansettformet og sitter spredt oppover stengelen. De nederste bladene er kraftigst. Plantes tidligst mulig om høsten. Løken legges ca 15 cm dypt og med ca 25 cm avstand.

Klokkene er hengende og sitter i toppen av stengelen. I vår hage kommer det 2 til noen få klokker på hver stengel. Fargen kan trolig beskrives som mørk purpurfiolett. Blomstrer sen vår – tidlig sommer.

Krever ei lett fuktig, humusholdig og næringsrik jord med god drenering. Jorda bør ikke tørke helt ut i løpet av sommeren. Ei nøytral jord er trolig det beste. Lett skygge. Bør få et årlig tilskudd av benmel og kompost.

Vær oppmerksom på at liljebiller kan spise opp en hel plante i løpet av noen få dager.

Hårdfør.

Fritillaria camchatcensis tilhører gruppe 6A.

Den kjente engelske oppdagelsesreisende James Cook (1728 – 1779) besøkte områdene rundt Beringstredet på sin 3 reise. I notatene fra reisa står det at løkene til Fritillaria camschatcensis ble kokt og spist. Løkene ble i mange år kalt Eskimo poteter. Dette bør ikke forsøkes da løken er giftig.

Fritillaria

Planteslekt