Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Galanthus nivalis

Galanthus nivalis 2

Norsk navn :   Snøklokke

Tilhører :         Påskeliljefamilien —  Amaryllidaceae

Viltvoksende  eller forvillet over store deler av det tempererte Europa. Vokser i skog og kratt og på åpne skråninger. Det  finnes mange hageformer. Dette er en gammel lege- og hageplante.  Kom trolig til Norge i klostertiden. Forvillet enkelte steder langs kysten nord til Trondheim.

Løkplante som har kun 2 blad. Bladene er lange og smale. Løken legges 6 -10 cm dypt og med 5 cm avstand. Snøklokketuene er penest hvis de får stå uforstyrret i mange år.

Det kommer en hvit blomst på hver stengel. Høyde ca 15 cm. Kjennetegnet på Galanthus nivalis er at den har 1 grønn «V» eller «U» flekk på de indre kronbladene.  Både blad og blomst tåler mye frost. Det finnes mange underarter og navnesorter av vanlige snøklokker.

Blomster meget tidlig vår. I vår hage er blomstringen en eller gang i perioden februar – april.

Trives i ei næringsrik og humusholdig jord som er lett fuktig. Jorda bør ikke tørke helt ut i løpet av sommeren. Nøytral til ei noe kalkholdig jord er trolig best.  PH 6,1 – 7,8. Sol til ganske mye skygge.

Hårdfør.

Galanthus nivalis 1

Galanthus nivalis 3 april 2008.

Galanthus

Planteslekt