Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Galanthus elwesii

Norsk navn :   Stor snøklokke

Tilhører :         Påskeliljefamilien —  Amaryllidaceae

Viltvoksende i Sørøst-Europa og Lille-Asia. Vokser i skog og kratt og på åpne skråninger. Det  finnes underarter og hageformer. Har navn etter den engelske plantesamleren Henry John Elwes (1846-1922)og ble omtalt i Curtis Botanical Magazine i 1875.

Enkelte kalles Galanthus elwesii for «Tyrkisk snøklokke». Årsaken er at de første plantene ble funnet i fjellene rundt Izmir i dagens Tyrkia.

Løkplante som har kun 2 blad. Bladene er jevnbrede og litt gråaktig.  Løken legges 8 – 10 cm dypt og med 5 cm avstand. Snøklokketuene er penest hvis de får stå uforstyrret i mange år.

Det kommer en hvit blomst på hver stengel. Høyde ca 15 cm. Kjennetegnet på Galanthus elwesii er at den har 2 grønne flekker på de indre kronbladene. Blomster meget tidlig vår. I vår hage er blomstringen engang etter 1 april. Både blad og blomst tåler frost.

Trives i ei næringsrik og humusholdig jord som er lett fuktig. Jorda bør ikke tørke helt ut i løpet av sommeren. Ei nøytral jord er trolig best. PH 6,1 – 7,5. Sol til lett skygge. God drenering er viktig så ikke løken råtner i løpet av høst og vinter.

Hårdfør. Galanthus elwesii er lite voksevillig i vår hage. Den tåler vintrene, men den forøker seg meget sakte.

Galanthus elwesii 1

Våre planter har gulgrønne flekker. Vi har ikke klart å finne ut om dette er en navnesort av Galanthus elwesii. Våren 2016 var disse plantene borte. Spiser jordrotter snøklokker ?

Galanthus

Planteslekt