Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Hyacinthoides hispanica Rosea

 

Hyacinthoides hispanica Rosea 1

 

Norsk navn : Spaniablåstjerne.

Syn. : Endymion campanulatus, Endymion hispanicus, Hyacinthoides non-scripta ssp.hispanica, Scilla campanulata og Scilla hispanica.

 

Dette er en av de mange planter hvor botanikerne ikke kan bli enige. De fleste av synonymene brukes fortsatt om en annen både i litteratur og på løkpakkene. Viltvoksende i det vestlige Middelhavsområde, spesielt i Spania og Portugal.

 

Løkplante med 3 – 5 mørk grønne, glinsende og forholdsvis lange blad. Bladene visner ned ut på sommeren. Løken er liten og uten brune dekkskjell. Bør plantes så tidlig som mulig om høsten. Plantedybde ca 12 cm og med en avstand på ca 10 cm. Hvis den trives på voksestedet, bør den ikke omplantes/forstyrres.

 

Blomstene sitter oppover en forholdsvis kraftig stengel. Det kommer vanligvis 10 klokker på hver stengel. Hageformen Rosea har rosafiolette blomster.  Selges også under navnet Rosabella. Høyde maks 30 cm. Blomstrer sen vår – tidlig sommer.

 

Trives best i ei næringsrik og humusholdig jord med god drenering. Bland inn en del sand og grus i jorda. Ei lett sur jord er trolig best. PH 6,1 – 6,5. Full sol. Det er fordelaktig å dekke mot mye vinterfukt eller barfrost.

 

Hårdfør i vår hage.

Hyacinthoides

Planteslekt