Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Tulipa Gudoshnik

Norsk navn :   Hagetulipan

Tilhører :         Liljefamilien —  Liliaceae.

Gudoshnik tilhører klassen/gruppen Darwinhybrider og ble introdusert i 1952 av det nederlandske firmaet D.W.Lefeber & Co.  Vi har ingen kunnskap om hvordan Gudoshnik ble til, men den var den første Darwinhybrid-tulipanen som ikke var rød. Den var i mange år en populær tulipan.  I dag er det meget sjelden at den tilbys i løk-katalogene.  Gudoshnik var en god tulipan i vår hage. Vi hadde den i mange år, men til slutt delte den samme  skjebne som så mange andre planter i vår hage. Den ble spist.  Vi har ikke klart å få tak i ny løk. 

Gudoshnik blomstrer sein  vår. I vår hage starter blomstringen vanligvis en gang etter 20 mai og er blant de seneste tulipanene som blomstrer. Blomsten er stor og sitter på en minst 60 cm høy, kraftig og stiv stengel. Blomsten er flerfarget og hvor gule nyanser og røde nyanser er «spredd» utover det enkelte kronblad.  Det var trolig vanskelig å finne to blomster som var 100 % like i fargen.

Gudoshnik bør – som alle andre Darwinhybrider – plantes minst 15 cm dypt. Etter vår erfaring hjelper dette mot at det dannes for mye småløk.

Gudoshnik var helt hårdfør i vår hage. 

Tulipa

Planteslekt