Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Tulipa Carneval de Nice

 

Carneval de Nice 1

 

Norsk navn :   Hagetulipan

Tilhører :         Liljefamilien —  Liliaceae.

 

Carneval de Nice tilhører klassen/gruppen Doble, sene tulipaner (eller pionblomstrende tulipaner) og ble introdusert i 1953 av det nederlandske firmaet Tubergen. Carneval de Nice er en sport av Nizza og den har vært en populær sort i mange år. Den hører med til standardsortimentet for de fleste løkselgere. I vår hage har Carneval de Nice har vært den suverent beste fylte tulipanen. Våre løk ble kjøpt en gang på 1980-tallet  og siden har den kommet igjen år etter år.

Carneval de Nice blomstrer sein  vår. I vår hage starter blomstringen vanligvis en gang etter 20 mai, men den er vanligvis i blomst før de andre fylte tulipanene. Blomsten er stor og tett fylt.  Den er lavere enn mange andre, vanligvis knapt 50 cm.  Blomsten er to-farget. Hovedfargen er hvit, men hvert kronblad har rødflammete flekker. Carneval de Nice er en meget pen og iøynefallende tulipan.

Vi hadde i flere år en trefarget utgave av Carneval de Nice. Enkelte kronblad var gule ( se bilde nedenfor). Dessverre ble de ødelagt av rådyr.

Carneval de Nice 2

 

En trefarget blomst av Carneval de Nice 6 juni 2006.

Carneval de Nice er helt hårdfør i vår hage.

De siste årene har jordrotter vært en plage. Våren 2020 var vår gamle stamme av Carneval de Nice borte, trolig spist av jordrotter. Samme høst bestilte jeg nye løk fra et kjent firma. Løkene var i så dårlig kvalitet (mugg) at de ble kastet. Høsten 2021 så jeg ikke Carneval de Nice i løk-katalogene.

Siste bilde tatt 14 mai 2019 av vår gamle stamme av Carneval de Nice.

Tulipa

Planteslekt