Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Anemone lipsiensis

 

 

 

Anemone lipsiensis 1

 

Norsk navn : Halvveis.

Syn.              :   Anemone nemorosa x Anemone ranunculoides,  Anemone x intermedia, Anemone x seemannii,

Tilhører      :  Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Anemone lipsiensis er en naturlig krysning mellom Hvitveis (Anemone nemorosa) og Gulveis (anemone ranunculoides). En har muligheten til å finne Halvveis på alle steder hvor begge artene vokser ved siden av hverandre. Voksesteder som vi har lest om finnes i Norge, Sverige, Danmark og Russland. Etter det som opplyses skal det finnes gode forekomster i Oppland og Nord-Trøndelag. Trolig er Anemone lipsiensis steril. Den kan derfor kun formeres ved deling. Det fortelles at «de lærde» ikke er fornøyd med navnet Halvveis. De synes at «Svovelsymre» er bedre. Det finnes hageformer av Anemone lipsiensis.

Teppedannende plante som i løpet av noen år danner tette tepper. Bladene er dypt delte i avlange, tannete fliker. Grønnfargen på bladene er noe mørkere enn hos Hvitveis og Gulveis i vår hage. Høyde 15- 20 cm. Rota er en avlang, forgrenet jordstengel.  Bladene visner ned ut på sommeren en gang

Blomstrer tidlig vår. Det kommer 1 blomster på hver stengel. Blomsten har en lys gul farge. I vår hage starter blomstringen vanligvis etter 30 april.

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus som er svakt sur til nøytral. PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet på unngås. Full sol til lett skygge om våren. Visner ned ut på sommeren. Halvveis liker ikke å bli omplantet. Det er heller ikke nødvendig hvis den får ei god jord. Formeres lettest ved deling. Husk at jordstenglene ikke tåler sol og vind. De dør (tørker ut) utrolig fort. Hvis oppbevaring er nødvendig må jordstenglene pakkes inn i fuktig torv.

Hårdfør.

 

 

 

Anemone

Planteslekt