Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phlox maculata Natascha

Norsk navn :  Sylinderfloks

Syn. :               Armeria maculata , Phlox pyramidalis        

Tilhører      :   Fjellflokkfamilien — Polemoniaceae

 

Phlox maculata har sitt naturlige vokseområde i det nordøstlige USA, fra Minnesota og sørover til Georgia. Hovedutbredelsen følger Appalanchene.  Den vokser også i enkelte områder i Canada nord for de store sjøene. I dag er den forvillet over et stort område. Vokser på fuktige gressmarker, langs elvebredder og på fuktige steder i lysåpen skog.  Sylinderfloks kom tidlig til Europa. Det var engelskmannen John Bartram som omkring 1730 sendte frø til England (Chelsea Physic Garden). Foredlingen av Sylinderfloks startet i Frankrike hundre år senere. Linne skrev at den kom fra Virginia i  USA. Det finnes underarter og hageformer. Phlox maculata er ikke nevnt i en dansk plantekatalog fra 1916, men den er nevnt av Maisen Pedersen.  Phlox maculata Natascha er en hageform som kommer fra den Botaniske Hagen i Minsk, Hvite-Russland. Den ble markedsført i 1990 av nederlenderen Luc Klinkhamer.

 

Phlox carolina er brukt en del i foredlingsarbeidet og det er noe vanskelig å vite hva som er hva som er Phlox carolina, Phlox maculata eller Phlox paniculata.

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tett besatt med blad. Bladene er mørk grønne, noe tjukke og ganske blanke. Stengelbladene er lansettformet mens de nederste bladene er mere linjeformet. Stenglene har røde flekker (maculata betyr flekkete). Stenglene er vanligvis noe klebrig. Høyde ved  blomstring ca. 80 – 90 cm. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 juli. Blomstene sitter samlet i store klaser. Den enkelte blomst er ca. 2 cm og flatkraget. Hovedfargen skal  – etter det som opplyses – være i rosalilla nyanser, men det finnes hvite typer. Phlox maculata Natascha har to-fargete blomster, rødrosa med hvite striper.

 

Trives godt i ei veldrenert, men lett fuktig jord som inneholder en god del humus. Ei lett sur til nøytral jord med en PH omkring 6 -7 er trolig best. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Bør få litt gjødsel i løpet av våren. Formeres enklest ved deling. 

 

Hårdfør. Sylinderfloks klarer seg vanligvis uten vinterdekke. Ved stabilt snødekke er overvintringen problemfri.  Vi har ikke hatt noen form for sykdom på våre Sylinderfloks, men den bør ikke utsettes for tørke. Da kan det bli soppsykdommer.

 

 

 

 

Phlox

Planteslekt