Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phlox douglasii White Admiral

Norsk navn :  Nålefloks

Syn. :              

Tilhører      :   Fjellflokkfamilien — Polemoniaceae

 

Phlox douglasii er viltvoksende i det nordvestlige USA, hovedsaklig i statene Washington, Oregon og Montana hvor den vokser på tørr steinet mark og på sandholdige skråninger og rasmark hvor jorda er noe kalkholdig. Den vokser opp til ca. 2000 moh. Det var skotten David Douglas som arbeidet for universitetet i Glasgow som «fant» Nålefloks i 1826 i skråningene ned til Columbia River. Douglas skrev : «very common on the Blue Mountains on Limestone rocks». Frø kom til Europa året etter. Den ekte Phlox douglasii skal være en noe vanskelig hageplante. Det som dyrkes i dag er krysninger med andre floks og hvor trolig Phlox subulata og Phlox  diffusa er de viktigste. Phlox douglasii White Admiral er en hageform fra ca. 1980. Det er en mutasjon av Phlox douglasii Red Admiral som ble funnet av tyskeren Eugen Schleipfer.

 

Klumpplante som danner ei pute av nedliggende stengler med mørk grønne nålelignende blad. Bladene er smale og spisse og de kan få en brungrønn farge om vinteren. Bladene minner mye om barnåler. Bladene er vintergrønne på steder med milde vintre eller stabilt snødekke. De krypende stenglene kan slå røtter. Høyde ved  blomstring ca. 10 – 15 cm. 

 

Blomstrer sein vår.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 17 mai i år ved «normale» vårer. Blomstene er ei flat stjerne som består av 5 kronblad. Nålefloks kan være meget blomsterrik. Blomsten har en rosalilla farge. Det skal finnes viltvoksende planter med hvite eller  blåfargete blomster. Phlox douglasii White Admiral har hvite blomster.

 

Trives godt i ei veldrenert, men lett fuktig og sand- og grusholdig jord med mye humus. Vi bruker ei nøytral til lett kalkholdig jord med en PH omkring 6,5 – 7,8. Litt skjellsand er derfor blandet inn i jorda. Det er viktig av hensyn til overvintringen av stående fuktighet unngås. Jorda må derfor være veldrenert. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Moderat gjødsling. Pass på at ikke løvetann eller annet kraftig ugress spirer i tuene med Nålefloks. Det kan bli vanskelig å få fjernet ugresset uten å skade planten.  

 

Delvis hårdfør.  Phlox douglasii White Admiral klarer seg vanligvis ved vinterdekke. Ved stabilt snødekke er overvintringen problemfri.  Ved mye vekslende vær kan store deler av planten bli vinterskadd.

 

 

 

 

Phlox

Planteslekt