Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phlox subulata Emerald Cushion Blue

Phlox subulata Emerald C.Blue 1

Norsk navn :  Vårfloks

Syn. :               Armeria subulata

Tilhører      :   Fjellflokkfamilien — Polemoniaceae

 

Phlox subulata er viltvoksende i USA, hovedsaklig i statene øst for Mississippi hvor den vokser på tørr steinet mark og på sandholdige skråninger. Det finnes underarter som vokser lenger sør og som krever noe mer varme og det finnes mange hageformer i ulike farger. Det var engelskmannen John Bartram som i 1745 sendte frø til England. Planten ble så populær at det hevdes at det er floksen som ga starten til dagens steinbed og fjellhager. Vårfloks krysser seg lett med andre floks. Enkelte av disse krysningene har fått egne «slektsnavn». Phlox subulata Emerald Cushion Blue er en hageform som kommer fra England.

 

Klumpplante som danner ei pute av nedliggende stengler med mørk grønne nålelignende blad. Bladene er smale og spisse og de kan få en brungrønn farge om vinteren. Bladene er vintergrønne på steder med milde vintre eller stabilt snødekke. De krypende stenglene kan slå røtter. Høyde ved  blomstring ca. 10 – 15 cm. 

 

Blomstrer sein vår.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 17 mai i år ved «normale» vårer. Blomstene er ei flat stjerne som består av 5 kronblad. Vårfloks kan være meget blomsterrik. Blomsten har en rosalilla farge. Det skal finnes viltvoksende planter med hvite eller  blåfargete blomster. Et kjennetegn på Vårfloks er at hvert kronblad har et lite innsnitt og to små fargete streker. Phlox subulata Emerald Cushion Blue har blåfiolette blomster med et markert blått øye.

 

Trives godt i ei lett fuktig og sand- og grusholdig jord med mye humus. Vi bruker ei nøytral jord med en PH omkring 6 – 7. Det er viktig av hensyn til overvintringen av stående fuktighet unngås. Jorda må derfor være veldrenert. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Moderat gjødsling. Pass på at ikke løvetann eller annet kraftig ugress spirer i tuene med Vårfloks. Det kan bli vanskelig å få fjernet ugresset uten å skade planten.  

 

Hårdfør. Ved stabilt snødekke er overvintringen problemfri. Vi dekker mot barfrost og vinterregn. Ved mye vekslende vær, kan store deler av planten bli vinterskadd.

 

 

 

Phlox

Planteslekt