Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Ranunculus ficaria Collarette

 

Ranunculus ficara Collarette 1

 

Norsk navn :   Fylt vårkål

Syn. :                Ficaria verna, Ficaria ranunculoides

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Ranunculus ficaria vokser store deler av Europa, det vestlige Asia og Nord-Afrika. I Norden er den mest vanlig i Danmark og det sørlige Sverige. I Norge finner vi den flekkvis i lavlandet i Øst-Norge og langs kysten til Tromsø.  Ofte er voksestedene skogbevokste gressbakker og gressletter som har nok lys og fuktighet om våren. Det finnes to ulike typer vårkål, en som setter få knoller og mye frø og en som setter mange knoller og få frø. Den siste er mest vanlig. Det finnes mange hageformer av Vårkål og disse er populære hageplanter i mange land. Ranunculus ficaria Collarette er en hageform fra England.   Trolig er det dette den planten som ble omtalt i 1914 i ei hagebok  skrevet av den kjente hagemannen E.A.Bowles. Vår plante er kjøpt i ei norsk planteskole og den er ikke helt lik det som selges i England.

Klumpplante med  mange blad samlet i en rosett rett over bakken. Bladene er mørk grønne, nyreformet, kjøttfulle og glinser i sola. De kommer vanligvis før blomstringen og kan danne tette tepper. Rota er små knoller. Bladene visner helt ned i løpet av tidlig sommer.

Ranunculus ficaria Collarette blomstrer tidlig vår.  I vår hage starter blomstringen i første halvdel av mai. Blomsten er skinnende gul og er tett fylt.  Blomsten er ca. 3 cm. Høyda ca. 10 cm. I vår hage sprer den seg meget langsomt og virker å være mye mindre robust en Ranunculus ficaria Flore Pleno 1.

Trives godt i ei veldrenert og litt næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda. Vårkål egner seg best som blomstrende bunndekke under busker og trær. Sol til lett skygge i vekstsesongen. Formeres enklest ved deling. Vær OBS på at Vårkål kan kvele andre planter, bl.a. klarer ikke Hvitveis konkurransen mot Vårkål.

Hårdfør.

 

 

 

 

Ranunculus

Planteslekt