Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Draba bruniifolia

Norsk navn : Nålerublom.

Syn. :             Draba argaea, Draba ericifolia, Draba globifera,

Syn.  :            Draba natolica, Draba olympica var. bruniifolia

Syn. :            Draba diversifolia.

Tilhører      :  Korsblomstfamilien — Brassicaceae (Crusiferae)

 

Draba bruniifolia vokser i  fjellene i det nordlige Tyrkia, gjennom Kaukasus og østover inn i Iran.  Vokser  i fjellsprekker, fjellskråninger, rasmark og nakent berg, vanligvis på kalkrik grunn. Nålerublom ble første gang beskrevet av den finsk-russiske botanikeren Christian von Steven (19.1.1781-30.4.1863) i et større bokverk om europeiske og asiatiske planter som utkom i Moskva i 1811.  Vi vet ikke om hageformer, men det finnes en rekke underarter.

 

Klumpplante som danner ei løs pute av mange små rosetter. Rosettene består av mange nålelignende, mørk grønne blad. Voksemåten er noe moseaktig. Ved stabilt snødekke er bladene vintergrønne. Høyde ved  blomstring maks. 10 cm. Rota er en slags spinkel pælerot.

 

Blomstrer tidlig vår.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 april ved normale vårer. Blomstene kommer i tette klaser som hever seg over bladene.  Den enkelte blomst er en typisk korsblomst på ca. 1 cm. Blomsten er helt gullgul. Nålerublom kan være blomsterrik.

 

Trives best i ei mager og meget sand- og grusholdig jord med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Jorda bør være kalkholdig  og ha en PH  mellom 7 – 8.  Vi har blandet inn skjellsand i jorda. Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger en kuldeperiode for å spire. En forsiktig fradeling av rosetter om våren kan også brukes.  

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi må dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke råtner rosettene ofte i løpet av vinteren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Draba

Planteslekt