Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Adonis sibirica

Norsk navn :   Sibiradonis

Syn. :                Adonis vernalis v. sibirica. 

Tilhører :        Soleiefamilien — Ranunculaceae

Adonis sibirica er viltvoksende i det østlige Asia i områdene nord for Himalaya, fra Mongolia og Sibir og videre til det vestlige Kina. Den skal være mest vanlig i det sentrale Asia rundt Baikal og Altai. Den er i dag så sjelden at alle voksesteder skal være fredet.Vokser på tørre og solrike gressbakker og dalsider opp til 1900 moh. Første gang omtalt i  i 1824 av den tysk/estiske botanikeren Carl Friedrich von Ledebour (8.7.1786-4.7.1851) Ledebour er kjent for bl.a. sine bøker om den russiske floraen. Vi kjenner ingen underarter eller hageformer. Vi kjenner ikke noe norsk navn på Adonis sibirica. Et godt forslag bør være Sibiradonis .

Klumpplante med  opprett vekst.  Blomsterstengelen vokser rett opp og har en stor  blomst. Bladene er lange, mørk grønne og findelte.  Etter blomstring blir bladene slappe og visner i løpet av sommeren.Rota er en kort og noe butt rotstokk. En enkelt plante kan  danne ei stor tue. Sibiradonis liker ikke å bli omplantet. Faren for at den dør er stor.

Sibiradonis blomstrer sein vår. Knoppene er store,runde og brune.Blomsten er bolleformet, opp til 5 cm og lysende gul.  Blomstene er kun åpne i solskinn. Ei frodig tue med Sibiradonis synes godt. Høyde 20 – 30 cm. Blomstene kommer før bladene er kommet i ordentlig vekst.

Vokser godt i ei jord som inneholder humus, grus og sand og hvor det ikke blir stående fuktighet. Trives best i ei nøytral jord med en PH mellom 6,0 – 7,5. Sol til lett skygge er et voksekrav.  Kan formeres ved helt ferske frø.

Hårdfør hvis den får riktig voksested. Vår plante fikk vi gjennom Gøteborg Botaniske hage omkring år 2000. Vi hadde den i flere år, men for noen år  (barfrostvinteren  2010/2011) siden var den borte.

 

Plansje fra de kinesiske floraen.

Plansje fra de kinesiske floraen.

 

Adonis

Planteslekt