Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula auricula

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Norsk navn : Ekte aurikkel

Syn. :              Primula lutea, Primula alpina, Primula crenata, 

Syn.  :             Primula balbisii, Primula ciliata, Primula nivalis,

Syn.  :             Primula bellunensis, Primula similis.

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae

 

Primula auricula vokser i de delene av de Mellomeuropeiske fjellområdene som er kalkholdige med hovedutbredelse i de nordlige Alpene,  Jurafjellene og østover til Tatrafjellene. Utover dette finnes det en del mindre voksesteder i de øvrige fjellområdene. Den varierer mye i blad- og blomsterbygning alt etter voksested. Primula auricula har vært hageplante i mange hundre år. Dette har resultert i en rekke hageformer. I tillegg krysser den seg lett med mange andre primulaer. Hageaurikler er den mest kjente krysningen. I tillegg til hageformene finnes det flere underarter.

 

Klumpplante som danner en liten rosett av grønnblåe, kjøttfulle blad som er mer eller mindre lansettformet, noe læraktig og  noe tannet. Bladene har farina (mel). Bladene er vintergrønne. Høyde 15- 20 cm. Rota er  kjøttfulle bladstengler som får røtter i bladfestene. Voksemåten på disse stenglene gjør at planten etter noen år ligger oppe på jorda. Hageaurikler må derfor  omplantes minst hvert 2 år eller det må drysses jord mellom bladstenglene.

 

Blomstrer tidlig vår.  I  vår hage kommer blomstene omkring 1 mai.Blomstene kommer i en skjerm i toppen av en kort, men tykk og bladløs stengel. Blomsten er gul, har en liten hvit ring og den har noe farina.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus og en PH omkring 6,5 – 7,8. Vi blander noe knust eggeskall eller skjellsand i jorda. Stående fuktighet må unngås. Full sol til lett skygge om våren. Ekte aurikler vokser opp av jorda. De må derfor omplantes minst hvert 2 år. Det året de ikke omplantes, drysses det frisk jord mellom stenglene. Formeres ved deling eller frø. Navnesorter og spesielle farger må formeres ved deling. 

 

Hårdførheten kan variere. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke. 

Primula

Planteslekt