Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula hirsuta

Norsk navn : Alpeprimula

Syn. :              Primula rubra, Primula viscosa, Primula ciliata,

Syn.  :             Primula confinis,  Primula decora, Primula decipiens   

Syn.  :             Primula magellanica, Primula exscapa, Primula pallida,

Syn.  :             Primula grignensis, Auricula-ursi hirsuta 

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae

 

Primula hirsuta vokser over store områder i Sør-Europas fjell. Den vokser i Pyreneene og i det meste av Alpene, men mangler helt i de østre delene av Dolomittene. Vokseområdene er på surt grunnfjell, ofte av vulkansk opprinnelse. Voksestedene er  ofte nordvendt rasmark eller berghyller og bergskråninger uten konkurrerende vegetasjon opp til 3600 moh. Primula hirsuta er en noe variabel art. Den første vitenskapelige omtalen av planten kom i 1773 av den italienske botanikeren Carlo Allioni (23.9.1728 – 28.7.1804). Allioni er i dag mest kjent for bokverket Flora Pedemontane (Alpenes flora).  Det finnes hageformer og underarter.  Primula hirsuta er en god primula for de som liker å ha uteplanter i potter og kar. 

 

Klumpplante som danner ei lita tue av grønne, avlange og noe avrundet lansettformete blad. Bladene er store, grovtannet, har markerte nerver og med svak behåring. Dette ses best på undersiden av bladene og kan på farge minne litt om rust. Bladene kan føles noe klebrig. Hverken blad eller blomster har farina. Høyde ved blomstring ca. 15 cm. Rota er en slags rotstengel som deler seg. Må omplantes med få års mellomrom da den vokser opp av jorda, eventuelt kan det drysses jord mellom rotstenglene.

 

Blomstrer tidlig på sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 mai. Blomstene minner sterkt om små aurikler med rødfiolette blomster som har et hvit øye. Blomsterfargen er svært variabel, fra mørk rødfiolett til nesten helt hvit.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og noe næringsrik jord med mye sand og grus og en PH omkring 5,5 – 7.  Stående fuktighet må unngås. Trives trolig best på et sted i lett skygge. Formeres ved deling eller frø.

 

Bra hårdfør. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Primula hirsuta er vanligvis en plante som lever lenge.

Primula_hirsuta_Atlas_Alpenflora

Tegning fra boka Atlas Alpenflora.

Primula

Planteslekt