Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula pubescens Susannah

 

Norsk navn : Hageaurikkel

Syn. :

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae

 

Hageauriklene er et resultat av flere hundre års foredling og krysninger av ulike primula, men de to viktigste foreldreplantene er Primula auricula og Primula hirsuta. Det rare er at Primula auricula liker kalk mens Primula hirsuta liker sur jord. Enkelte steder i Alpene møtes disse to fjelltypene og i 1561 ble den første naturlige krysningen funnet av den sveitsiske presten og botanikeren Benedictus (Marti) Aretius (1505- 22.3.1574). Hans sendte planter til den kjente botanikeren Carolus Clusius som hadde ansvaret for keiserens hager i Wien . Beskrivelser av planten fra 1583 er kjent og Clusius sendte planter til andre hager rundt i Nord-Europa. Dette var starten og i løpet av noen tiår var hageaurikler en av det mest populære hageplanter i Nord-Europa. England ble det førende landet med egne foreninger og utstillinger for  hageaurikler. På ei utstilling i London i 1879 ble det stilt ut over 1000 ulike hageaurikler. Hageaurikler kom tidlig til Norge og de er nevnt som dyrket i Trondheim i 1694. Hageaurikler liker klimaet langs Møre, Trøndelag og Nordlandskysten og der det ble mange innholdsrike hager. Mest kjent er trolig prost Sigvard Nielsens hage på Hadsel prestegård på Melbu (Nordland). Det het seg » at han hadde hele akre av aurikler» . Dessverre ble planten umoderne og mesteparten av det gamle plantematerialet er gått tapt. Det finnes i dag over 2000 ulike hageaurikler, enkle og fylte i mange farger og fargekombinasjoner. Primula pubescens Susannah er en hageform fra omkring 1960 som er krysset fram Allan Hawkes. Tilhører gruppen utstillingsaurikler og undergruppe fylte aurikler.

 

Klumpplante som danner ei lita tue av grønne, kjøttfulle blad som er mer eller mindre lansettformet, noe læraktig og ofte også noe tannet. Noen krysninger har farina (mel), andre har ikke eller svært lite farina. Bladene er vintergrønne. Høyde 15- 20 cm. Rota er ei trevlerot. Hageaurikler har kjøttfulle bladstengler som får røtter i bladfestene. Voksemåten på disse stenglene gjør at planten etter noen år ligger oppe på jorda. Hageaurikler må derfor  omplantes minst hvert 2 år eller det må drysses jord mellom bladstenglene.

 

Blomstrer tidlig vår. Blomstene kommer i en skjerm i toppen av en kort, men tykk og bladløs stengel. Blomsten er vanligvis flerfarget, med minst to farger på blomsten. En farge på kronbladene og en farge på svelget (senteret på blomsten). Kronbladenes ytterkant er vanligvis bølget. Den store variasjonen som det er innen hageaurikler har ført til at det er laget ulike grupper.  Hageaurikler (borders) og utstillingsaurikler (show). Disse gruppene har undergrupper. Primula pubescens Susannah har fylte, lys blårosa blomster.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus og en PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet må unngås. Full sol til lett skygge om våren. Hageaurikler vokser opp av jorda. De må derfor omplantes minst hvert 2 år. Det året de ikke omplantes, drysses det frisk jord mellom stenglene. Formeres ved deling eller frø. Navnesorter og spesielle farger må formeres ved deling. 

 

Hårdførheten kan variere. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke. Mange av utstillingsauriklene er lite hårdføre. Denne aurikkelen er død. Den klarte ikke vintrene i vår hage.

Primula

Planteslekt