Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Corydalis turczaninovii

 

Corydalis turczaninovii 3

 

Norsk navn :  Amurlerkespore.

Syn. :               Corydalis remota, Corydalis turtschaninovii          

Tilhører :         Valmuefamilien —  Papaveraceae

 

Corydalis turczaninovii er viltvoksende i det østlige Asia, fra Amur-området og ned til Korea og  Kina.  Voksested er lett fuktige dalsider og gressbakker med næringsrik jord. Vi vet ikke om noen underarter eller hageformer. Vi har ikke funnet noe offisielt norsk navn på Corydalis turczaninovii. Derfor har vi valgt å kalle den opp den mest kjente elva i dette området : Amur. Denne planten ble første gang beskrevet av den russiske botanikeren Carl Johann (Ivanovich) Maximowich  (23.11.1827-16.2.1891) Maximowich arbeidet ved den botaniske hagen i St.Petersburg og fra 1853 reiste han rundt i det østlige Asia og samlet og beskrev planter. Det sies at han samlet inn over 2300 planter som var ukjente i Europa. Corydalis  turczaninovii er omtalt i boka Primitae Florae Amurensis som utkom i 1859. Noen deler Valmuefamilien opp i flere familier. Planter med leppeformete blomster blir da samlet i Jordrøykfamilien — Fumariaceae.

Klumpplante som danner en lav, men opprett og frodig rosett av frisk grågrønne, noe spinkle og skjøre blad. Bladene er vanligvis 2 ganger 3 koblede og hvert enkelt lite blad har tilnærmet glatt kant. Rota er en knollaktig jordstengel. Bladverket er mer varig enn hos mange andre lerkesporer, men det visner ned ut på sommeren en gang. Høyde ca. 20 cm.

Corydalis turczaninovii starter blomstringen senere enn mange andre lerkesporer. I vår hage har det vært etter den 5 mai. Det gjør den mindre utsatt for sein vårfrost. Blomsten er avlang og tydelig delt opp i lepper. Den enkelte blomst er ca. 3 cm og er samlet i «store», tette klaser. Blomsten har en pen himmelblå farge.  Frukten er en avlang belg med små, svarte frø. 

Trives godt  i ei jevnt fuktig og næringsrik jord som inneholder mye humus. Ei svakt sur til nøytral  jord er trolig best.  PH 6,5 – 7,5. Stående fuktighet må unngås. Voksested kan være fra sol til lys skygge. Omplantes når bladverket begynner å visne. Husk å sette en pinne der hvor planten står slik at du er sikker på at  du klarer å finne knollen. Formeres ved ferske frø. Vær OBS på at maur kan stikke av med frøene. Frøene skal inneholde noe som maur liker.

Hårdfør i vår hage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corydalis

Planteslekt