Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Anemone nemorosa Vestal-lys rosa

16.05.2015.013ab

 

Norsk navn : Fylt hvitveis.

Syn. :

Tilhører      :  Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Anemone nemorosa er viltvoksende over det meste av det tempererte Europa, men er ikke viltvoksende på Island. I Norge er den ganske vanlig til Troms, mest vanlig er den i de kystnære områdene. Vokser på næringsrike områder i skog og kratt. En populær vårplante i Nord-Europa. Hvitveis er en formrik plante og det finnes mange hageformer. Underarter eller nært beslektede arter finnes på ulike steder i Sibir og i det østlige Asia, samt i Nord-Amerika. Hvitveisen reagerer på endringer i været. Er det regn i vente, vender den blomsten ned samtidig som den lukkes. Anemone nemorosa Vestal-lys rosa stammer fra et plantemarked i Sverige en gang rundt år 2010. Jeg har ikke sett den tilbudt noe sted hverken før eller siden.

Sterkt teppedannende plante som i løpet av noen år danner tette tepper. Bladene er dypt delte i avlange, tannete fliker. Bladskaftet hos hvitveis er mye lengre enn hva de er på gulveis. Etter blomstring voksner det fram nok et blad. Høyde 15- 20 cm. Rota er en avlang, forgrenet jordstengel.  Bladene visner ned ut på sommeren en gang

Blomstrer tidlig vår. Det kommer 1 blomster på hver stengel. Etablerte jordstengler kommer med flere blomsterstengler. Farge, blomstens størrelse og antall kronblader kan variere en del. Hovedfargen er hvit på forsiden. Baksiden av blomsten kan ha ulike nyanser fra hvitt til ganske mørk lillarosa / blåfiolett. Mange hvitveis får en noe lillarosa farge når de eldes. Diameteren på blomsten kan variere mellom 2 – 3,5 cm. I vår hage starter blomstringen vanligvis etter 25 april. Anemone nemorosa Vestal-lys rosa er en litt mindre utgave av Vestal. Fargen er noe ubestemmelig, men lys skitten-rosa er muligens det mest korrekte. Jeg har også den inntrykk at fargen blir mere markert hvis det er en kald vår. Anemone nemorosa Vestal-lys rosa er nok mer en kurositet, enn pen.

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus som er svakt sur til nøytral. PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet på unngås. Full sol til lett skygge om våren. Visner ned ut på sommeren. Hvitveis liker ikke å bli omplantet. Det er heller ikke nødvendig hvis den får ei god jord. Formeres lettest ved deling. Husk at jordstenglene ikke tåler sol og vind. De dør (tørker ut) utrolig fort. Hvis oppbevaring er nødvendig må jordstenglene pakkes inn i fuktig torv. Anemone nemorosa Vestal-lys rosa har vært lite voksevillig i vår hage.

Hårdfør.

 

 

Anemone

Planteslekt