Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Cortusa matthioli

 

Cortusa matthioli 1

 

Norsk navn : Kortusa

Syn. : Primula matthioli.

 

Naturlig voksested er fjellskråninger i Mellom-Europa og et langt stykke inn i Asia. Vokser i lett fuktig, lysåpen skog. Den er nært beslektet med Primula. De «lærde» kan ikke enes om hva planten skal hete. Det finnes underarter.

 

Klumpplante. Danner ei frisk grønn tue av lappete, litt buklete og dekorative blad. Hvis den trives, kan den danne et pent grønt teppe. Kortusa må ikke plantes sammen med agressive planter. Den taper i konkurransen om lys, vann og næring.

 

Blomstene sitter flere samlet på en kort stengel. De er fiolettrosa og lett nikkende. Den enkelte blomst er liten, men dekorativ. Kan være blomsterrik. Blomstrer sen vår – tidlig sommer.

 

Kortusa liker ei næringsrik, humusrik og jevnt fuktig jord med god drenering. Bland litt torv inn i jorda. Halvskygge. Vår erfaring tyder på at Kortusa trives godt i surjordsbed. Den enkelte plante har vært kortliva i vår hage, men den selvsår seg hvis den trives. Uønskete planter er enkle å luke bort.

 

Hårdfør.  

Cortusa matthioli 2

De nye bladene om våren er dekorative.

Cortusa

Planteslekt