Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula deflexa

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn : Perleblomstprimula

Syn. :              Primula conica

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae

 

Primula deflexa vokser i det nordøstlige Yunnan  og litt inn i tilgrensende områder i Sichuan i Kina. Hovedutbredelse i dag skal være i det området som kalles Zhongdian platået (enkelte hevder at dette området er det gamle Shangri-La). I de øvrige vokseområdene skal den etter hva som skrives, være i tilbakegang.  Vokser på fuktig mark langs elver og fuktige dalsider i høyder mellom 3300 – 4600 moh. Vokser ofte sammen med Primula chionantha. Den første som samlet frø fra av denne planten skal være den kjente engelske plantesamleren Ernest Henry Wilson (15.2.1876 – 15.10.1930) i 1905. Wilson er kjent for sine mange reiser i det østlige Asia. I Norge er Wilson trolig mest kjent for å være den som «fant» Kongelilja (Lilium regale). Allerede i 1906 ble Primula deflexa  beskrevet i  » Gardeners`s Chronicle».  Vi vet ikke om det finnes underarter eller hageformer.  Primula deflexa tilhører den gruppen av primulaer som benevnes : Section Muscarioides.  Nesten samtlige av disse primulaene er ett- til fårige planter og som i hagesammenheng bør behandles som to-årige. 

 

Klumpplante som danner ei  tue av grønne, avlange, eggformete blad. Bladene har markerte nerver, men har ikke farina.  Bladene har mye hår, og helt nye blad kan virke litt lodne. Høyde ved  blomstring ca. 20 cm. Rota er ei trevlerot. 

 

Blomstrer sent på våren.  I vår hage starter blomstringen en gang omkring 25 mai. Blomstene kommer i en skjerm i toppen av en tykk og bladløs stengel og kan minne om perleblomster (Muscari). Det er mange blomster i hver skjerm og den enkelte blomst er traktformet. Blomsten har en mørk blålilla farge .

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus og en PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet må unngås. Trives trolig best på et sted i halvskygge. Formeres ved  frø.  

 

Bra hårdfør. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Primula deflexa er kortlevd og bør behandles som en to-årig plante.

 

 

Primula

Planteslekt