Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula bulleyana

 

 

Primula bulleyana 1

 

Norsk navn : Kransprimula

Syn.  :

Tilhører :      Nøkleblomstfamilien – Primulaceae

 

Primula bulleyana  vokser i det nordvestlige Yunnan og tilgrensende områder i det sørlige Sichuan i Kina. Dette er områder med mye monsunregn og et dypt snølag om vinteren. Vokser på steder med ei fuktig og næringsrik jord  og langs diker og elvebredder  i høyder mellom 2500 – 3300 moh. Det var den skotske plantesamleren George Forrest (13.3.1873 – 5.1 1932) som i 1906 sendte de første frøene til England. De første plantene skal være funnet i Yulong Shan fjellene. Forrest er kjent som den første europeer som utforsket Yunnans nordlige fjellverden og for den enorme mengde planter (over 31 000) som han samlet inn fra dette området.  Det er noen få hageformer og det finnes underarter. Primula bulleyana tilhører en stor gruppe primulaer som kalles etasjeprimulaer (seksjon Proliferae). Disse krysser seg lett med hverandre og i hager vil det over tid bare bli krysninger hvis de ulike primulaene vokser i nærheten av hverandre.

 

Klumpplante som danner en roset av grønne, avlange, noe lange lansettformete blad. Bladene har en markert, noe rødfarget midtnerve og de har ikke farina. Begerbladene har lange fliker som ender i en sylformet spiss.  Høyde ved blomstring over 50 cm. Primula chungensis, Primula bulleyana og Primula cockburniana er ganske like, også i blomst. Gode kjennetegn er : P.cockburniana har mørk oransje til oransjerøde blomster og planten er kortlevd. P. bulleyana har rødfargete hovedbladnerve og lange, spisse begerbladfliker. P. chungensis har grønn hovedbladnerve og korte, butte begerbladfliker.

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 25 juni. Blomsterknoppene er rødaktige. Blomstene kommer i skjermkranser oppover en tykk og bladløs stengel. En blomsterstengel kan ha fra en til mange slike skjermer. Den enkelte blomst  «er flat» og de står vanligvis rett ut fra stilken. Blomsten er gyldengul. Den øvre delen av stengelen og begeret har farina.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus og en PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet må unngås, men den må aldri tørke. Har noe større behov for fuktighet enn mange andre primulaer. Trives best på et kjølig sted i halvskygge. Formeres ved deling eller frø. Spesielle farger må formeres ved deling. 

 

Bra hårdfør. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Kransprimula kan være langlevd.

 

Primula

Planteslekt