Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula chungensis

Primula chungensis 1

 

Norsk navn : Gul Etasjeprimula 

Syn.  :                

Tilhører :       Nøkleblomstfamilien – Primulaceae

 

Primula chungensis  vokser over et stort område i fjellene i det østlige Himalaya, fra det sørøstlige Tibet og videre nordøstover via grenseområdene til Assam, gjennom det nordvestlige Yunnan og til Kulu og Muli fjellene i det sørvestlige Sichuan. Dette er områder med mye monsunregn og et dypt snølag om vinteren. Vokser på steder med ei fuktig og næringsrik jord  og langs diker og elvebredder  i høyder mellom 2900 – 3300 moh, vanligvis på steder hvor det også vokser barskog.Den første som omtalte planten skal være den kjente engelske plantesamleren Frank Kingdon-Ward (6.11.1885 – 8.4.1958) i 1913.  Det er  hageformer og det finnes underarter. Primula chungensis tilhører en stor gruppe primulaer som kalles etasjeprimulaer (seksjon Proliferae). Disse krysser seg lett med hverandre og i hager vil det over tid bare bli krysninger hvis de ulike primulaene vokser i nærheten av hverandre.

 

Klumpplante som danner en roset av grønne, avlange, noe lange lansettformete blad. Bladene har en markert midtnerve og de har ikke farina. Begerbladene har korte og butte fliker.  Høyde ved blomstring over 50 cm. Primula chungensis, Primula bulleyana og Primula cockburniana er ganske like, også i blomst. Gode kjennetegn er : P.cockburniana har mørk oransje til oransjerøde blomster og planten er kortlevd. P. bulleyana har rødfargete hovedbladnerve og lange, spisse begerbladfliker. P. chungensis har grønn hovedbladnerve og korte, butte begerbladfliker.

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 25 juni. Blomsterknoppene og kronrøret er rødaktige. Blomstene kommer i skjermkranser oppover en tykk og bladløs stengel. En blomsterstengel kan ha fra en til mange slike skjermer. Den enkelte blomst  «er flat» og de står vanligvis rett ut fra stilken. Blomsten er gyldengul til lett oransje. Den øvre delen av stengelen og begeret har farina. Primula chungensis produserer mye spiredyktig frø.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus og en PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet må unngås, men den må aldri tørke. Har noe større behov for fuktighet enn mange andre primulaer. Trives best på et kjølig sted i halvskygge. Formeres ved deling eller frø. Spesielle farger må formeres ved deling. 

 

Bra hårdfør. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Gul etasjeprimula kan være langlevd.

Primula

Planteslekt