Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Geranium oxonianum Claridge Druce

 

Geranium oxonianum Claridge Druce 1

 

Norsk navn : Skyggestorkenebb

Syn. : 

Korrekt skrivemåte er Geranium x oxonianum.                    

Tilhører      :    Storkenebbfamilien —  Geraniaceae

 

Geranium oxonianum er en gartnerutført krysning mellom Geranium versicolor og Geranium endressii.  En av plantene ble valgt ut til å være prototypen for denne nye krysningen og fikk navnet Claridge Druce som er navnet på den botanikeren som fant frøplanten.  Dette skjedde i 1960 i den Botaniske hagen i Oxford, England.  Da planten noen år senere (1985) skulle få sitt vitenskapelige navn, ble oxonianum valgt og dette er en latinisert bøyning av Oxford.  Geranium oxonianum Claridge Druce er en hageform og prototype for aller Skyggestorkenebb. Geranium oxonianum kom til Norge i midten av 1990-åreene. Det kan vi takke en amatørdyrker i Nordkjosbotn i Troms for. Han skaffet til veie planter som ingen i Norge trodde kunne dyrkes i her i landet og spesielt ikke så langt mot nord.

 

Mange storkenebb er svært like. Farge og utforming av blad og blomster er gode hjelpemidler for å skille de enkelte artene.

 

Klumpplante som danner ei løs tue av mellomstore, noe blåaktig grønne blad.  Bladene er 5-delte, tannete, glatte og hårløse. Blomsterstenglene er stive. Rota er en sakte krypende jordstengel. Høyde ved blomstring kan variere en del ca. 40 – 90 cm, alt etter navnesort. Geranium oxonianum Claridge Druce har en høy og løs vekst.  Den velter lett ved regn og vind. Høyde minst 70 cm.

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 24 juni. Blomstene sitter samlet i små klaser. Den enkelte blomst kan variere, alt etter navnesort. Hovedfargen er rødrosa, men finnes former i flere ulike farger. Geranium oxonianum Claridge Druce har enkle rødrosa blomster med markerte årer.

 

Trives godt i ei veldrenert, men lett fuktig sandjord som inneholder en god del humus. Ei nøytral jord med en PH omkring 6 – 7 er trolig best. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge, selv om den tåler en del skygge. Bør få litt gjødsel i løpet av våren. Formeres enklest ved deling. 

 

Hårdfør. Vi har ikke hatt sykdom eller andre plager. Det ser ut til at rådyr og hare ikke liker Skyggestorkenebb. Vi har ikke hatt synlige skader på tross av at planten står midt rådyrenes faste tråkk.

 

Geranium oxonianum Claridge Druce 2

Geranium

Planteslekt