Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Geranium macrorrhizum Ingwersen`s Varietet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn : Rosestorkenebb

Syn. :           Geranium lugubre, Robertium macrorrhizum,

Syn.  :          Geranium balkanum, Geranium leiocaulon        

Tilhører      :  Storkenebbfamilien —  Geraniaceae

 

Geranium macrorrhizum  opprinnelige vokseområde var de midtre delene av Alpene og videre østover gjennom Karpatene og til de Transylvanske Alper og sørover gjennom Balkan. Det er en gammel hageplante og den er forvillet i mange land. I Norge klarer den seg ikke over lengre tid  som forvillet. Vokser på varme og lysåpne skogkanter, gressbakker, skråninger m.m., ofte i tørr og mager jord. Det finnes underarter og hageformer. Rosestorkenebb er en gammel nytteplante som har hatt mange bruksområder fra legeplante til hjelpemiddel i garvingsprossesen. Geranium macrorrhizum Ingwersen`s Variety er en hageform fra 1929 som ble funnet viltvoksende i Montenegro av Walter Ingwersen.

 

Mange storkenebb er svært like. Farge og utforming av blad og blomster er gode hjelpemidler for å skille de enkelte artene.

 

Klumpplante som danner et kraftig teppe av store, aromatiske blad. Bladene er  innskårne med  7 fliker og de er litt klebrige. Bladene kan få fine, rødlige høstfarger og i milde vinter eller på steder med stabilt snødekke, er bladene vintergrønne. Stenglene er opprette. Rota er en grov jordstengel. Veksten er tett og kompakt. Et ypperlig bunndekke på solrike steder. Høyde ved  blomstring ca. 40 cm. 

 

Blomstrer fra tidlig sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 10 juni og den varer lenge. Blomstene sitter samlet som små hodeformete klaser på korte stilker, litt høyere enn bladene. Den enkelte blomst er  ca. 2 – 3  cm og flat. Hovedfargen er rødfiolettrosa, men finnes hageformer i flere ulike farger. Geranium macrorrhizum Ingwersens Variety har lys rosa blomster

 

Vi tror at Rosestorkenebb vil vokse godt på de fleste jordtyper Den er lite kresen og tåler mye tørke. Ei veldrenert, men lett fuktig sandjord som inneholder en god del humus og med en PH omkring 6 – 7 vil gi frodige planter. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Bør få litt gjødsel i løpet av våren. Formeres enklest ved deling. 

 

Hårdfør.  Vår erfaring er at bladene tåler mye barfrost før de blir skadd. Vi har ikke hatt noe form for sykdom eller plager på våre Rosestorkenebb. Vi har heller ikke sett noen tegn til skader fra hare og rådyr.

Geranium

Planteslekt