Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Corydalis nobilis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Norsk navn : Sibirlerkespore.

Syn. :            Bulbocapnos nobilis, Calocapnos nobilis,

Syn.  :           Capnogonium nobile, Capnogorium nobilis,

Syn.  :           Capnoides nobilis, Fumaria nobilis, Fumaria sativa.           

Tilhører :        Valmuefamilien (Jordrøykfamilien) —  Papaveraceae (Fumariaceae)

 

Corydalis nobilis er viltvoksende i  Sibir – spesielt i Altaj-området –  i Kasakhstan, Mongolia og i det nordlige Kina. Vokser i fjellskråninger, raviner, busker og i lys barskog med lett fuktige og næringsrik jord. Mange regner plantene som vokser i Kasakhstan og Kina som underarter . Vi kjenner ikke til hageformer. Corydalis nobilis er forvillet enkelte steder langs kysten til Lofoten. Noen deler Valmuefamilien opp i flere familier. Planter med leppeformete blomster blir da samlet i Jordrøykfamilien — Fumariaceae.

 

Klumpplante som danner en høy, opprett og buskaktig plante med frisk grågrønne, noe skjøre blad.  Corydalis nobilis kan bli imponerende stor, minst 50 cm høy og minst like bred. Det skjer i løpet av forbausende få dager. Bladene er vanligvis 2 ganger 3 koblede og hvert enkelt lite blad har små innsnitt. Rota er en knollaktig jordstengel. Bladverket visner ned ganske tidlig på sommeren.  Nedvisningen går nesten like fort.

 

Corydalis nobilis starter blomstringen sen vår. I vår hage har det vært omkring den 17 mai. Det gjør at Corydalis nobilis er mindre utsatt for sein vårfrost. Blomsten er avlang og tydelig delt opp i lepper. Den enkelte blomst er ca. 3 cm og er samlet i  svært «store», tette klaser. Fargen er gul med en brun flekk forrest på leppa.  Frukten er en avlang belg med små, svarte frø. 

 

Trives godt  i ei jevnt fuktig og næringsrik jord som inneholder mye humus. Ei svakt sur til nøytral  jord er trolig best.  PH 6,5 – 7,5. Stående fuktighet må unngås. Voksested kan være fra sol til lys skygge. Omplantes når bladverket begynner å visne. Husk å sette en pinne der hvor planten står slik at du er sikker på at  du klarer å finne knollen. Formeres ved ferske frø. Vær OBS på at maur kan stikke av med frøene. Frøene skal inneholde noe som maur liker.

 

Hårdfør. Vi har hatt Sibirlerkespore i mange, mange år og vi kan ikke huske at den har blitt skadd av hare eller rådyr. Våre planter står i rådyrtråkket gjennom vår hage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corydalis

Planteslekt