Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Ranunculus repens var. hortensis

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn :   Fylt krypsoleie, Studenterknapp.

Syn. :                Ranunculus repens flore pleno

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Ranunculus repens (Krypsoleie) vokser tilnærmet over hele det tempererte Europa og over store deler av det tempererte Asia nord for Himalaya. Utbredt over alt i Norden og den er forvillet mange steder i det tempererte Amerika. Den vokser også enkelte steder på Svalbard. En finner vanligvis Ranunculus repens der mennesket har drevet med jordbruk. Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik mark og frodigst blir den langs kysten. Det finnes et ukjent antall underarter. Enkelte botanikere deler underartene i to hovedgrupper : de artene som krever mye fukt (og som vokser på sumpmark) er omtrent hårløse og har smale bladfliker, mens de som vokser på noe tørrere mark (ugressformene i landbruksmark) har stengelhår på bl.a. blad og breie bladfliker. Ranunculus repens var. Hortensis er en hageform. Det finnes mange hageformer. Ranunculus repens var. Hortensis er en meget gammel hageplante, og vi har hørt enkelte har brukt navnet Studenterknapp om planten.

Klumpplante med ett eller få blad rett over bakken. Bladene langs bakken er mørk grønne, trefliket og har el langt bladskaft. Bladene på den opprette blomsterstengelen er mer lansettformet. Har krypende stengler rett over jorda. Hvert bladfeste på denne stengelen kan sette røtter. Rota er ei trevlerot. Planten er grønn hele vekstsesongen, men de eldste bladene gulner i løpet av sommeren. I fuktig næringsrik jord kan Ranunculus repens ( Krypsoleie) bli et plagsomt ugress selv om den enkelte plante er lett å luke bort. Ranunculus repens var. Hortensis har betydelig mindre voksekraft.

Ranunculus repens var. Hortensis blomstrer tidlig sommer.  I vår hage starter blomstringen i månedsskiftet mai/juni. Blomsten er skinnende gul,  tettfylt og  pompong-aktig.   Blomsten er ca. 3 cm. Høyda ca. 30 cm.

Trives godt i ei veldrenert og litt næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda. På grunn av den vandrende voksemåten, egner den seg best som blomstrende bunndekke under busker og trær. Sol til lett skygge i vekstsesongen. Formeres enklest ved deling.

Hårdfør.

 

 

 

 

Ranunculus

Planteslekt