Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Allium Molly

11.06.14 098

 

Norsk navn :   Gull-løk

Syn.  :                Allium aureum, Allium flavum, Capa molly.

Tilhører :          Løkfamilien — Alliaceae.

Allium molly er viltvoksende i fjellområdene i det østlige Spania og sørvestlige Frankrike.  Vokser på noe skyggefulle steder i fjellkløfter og bratte bergsider. Det finnes navnesorter. Enkelte navnesorter har 2 blomsterstengler pr. løk.

 

Løkplante som etter noen år kan danne store, tette tuer. Bladene er matt grønne og noe slappe. De blir ca 30 cm lang og 3 cm brede. Bladene visner ned ut på ettersommeren. Løken er noe avlang, saftig og gråhvit på farge. Blir løken utsatt for mye sollys kan den bli noe rødlilla.

 

Blomstrer tidlig sommer, i vår hage fra midten av juni. Blomstene er stjerneformede og sitter samlet i store, litt runde skjermer.  Den enkelte skjerm kan bestå av svært mange enkeltblomster. Blomsterstengelen er ca 30 cm og det kommer en stengel fra hver løk. Blomstene er sterkt gule.

 

Hovedkravet til Allium molly er ei jord som  er veldrenert. Ei lett og noe tørr sandblandet moldjord som har en PH mellom 6-7 er det mest ideelle. Ei noe mager jord gir trolig bedre blomstring.   Lett halvskygge gir bedre farge på blomsten. Dessuten varer den enkelte blomst litt lenger. Frøkapslene bør klippes av. Det er mye som tyder på at Allium molly ikke blir spist av hverken brunsniler eller rådyr. I vår hage har det ikke vært noen skader.

 

Beste plantetid er tidlig høst. Den enkelte løk legges ca 10 cm dypt og med 6-8 cm mellomrom. Allium molly trives best hvis den får stå i ro på samme sted i flere år. Den deles når tuene blir for store.

 

Trolig hårdfør over store deler av landet hvis den får riktig vokseplass.

 

11.06.14 097

Tue med Allium molly

Nærbilde av blomst.

Nærbilde av blomst.

 

 

Allium

Planteslekt