Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Trollius ircuticus

 

Trollius ircuticus 1

 

Norsk navn :   Sibirballblom.

Syn. :                Trollius stenopetalus, Trollius asiaticus var. stenopetalus,

Syn. :                Trollius chinensis var.ircuticus.

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

Trollius ircuticus er en ballblom som forårsaker mange spørsmål. Mange floraer , også russiske, oppgir at det var den russiskfødte botanikeren Vladimir Nikolaevich Siplivinsky (1937 – )som var den første som beskrev Trollius ircuticus .Den er viltvoksende på fuktige områder i det østlige Sibir, hovedsakelig rundt Baikalsjøen. Det geografiske området het Irkutska Oblast. Både  Tropicos og The Plant List har Trollius ircuticus som en egen art med Trollius stenopetalus som synonym-navn. Tar vi en titt på Trollius buddae i de samme oppslagsverk, så står det at Trollius stenopetalus er et synonym for Trollius buddae.  Trollius buddae er en egen art og Siplivinsky blir oppgitt som Authors. Trollius ircuticus blir ikke nevnt her. Spørsmålet blir : hva er hva ? Vi kjenner ikke til noe norsk navn på Trollius ircuticus. Ut fra voksested bør Sibirballblom være et godt forslag.

Klumpplante med  opprett vekst.  Blomsterstengelen vokser rett opp og har få eller ingen forgreining. Bladene er blanke og hånddelte. Rota er ei trevlerot. En enkelt plante kan  danne ei stor tue. Under gode vekstforhold er planten  frisk og grønn til langt ut på sommeren. Hvis en ikke ønsker å samle frø, kan planten klippes ned rett etter blomstring. Da kommer det ny og frisk vekst.

Trollius ircuticus blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen omkring 1 juli. Blomsten er enkel og tilnærmet tallerkenformet. Fargen er skarp gul og den enkelte blomst kan bli opp til 5 cm. De indre kronbladene og støvbærerne er markerte. Blikkfang. Høyde 40 – 60 cm. Vår plante stemmer bra med bilder på Internett.

Vokser godt i ei næringsrik og jevnt fuktig jord som ikke tørker ut. I tørkeperioder kan ekstra vanning være fordelaktig. Ballblom klarer seg på noe tørrere jord, men blir mindre frodig og pen. Trives trolig best i ei nøytral til lett kalkholdig jord. PH 6,5 – 7,5.  Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Kan også formeres ved helt ferske frø.

Hårdfør. Kan få soppsykdommer m.m. hvis jorda blir for tørr.

 

 

 

 

 

 

 

Trollius

Planteslekt