Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Trollius pumilus

 

Norsk navn :  Dvergballblom.

Syn. :               

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

Trollius pumilus er viltvoksende i Himalaya, fra Nepal i vest og videre østover og inn i det vestlige Kina. Vokser på sumpmark og fuktige gressbakker og langs bekker og vann  i 2300 – 4800 moh.  Ble første gang beskrevet i 1825 av den skotske botanikeren David Don (21.12.1799 – 15.12.1841) i boka Prodromus florae nepalensis.  Planten var egentlig innsamlet noen år før av Francis Hamilton og Nathaniel Wallich fra Calcutta Botaniske Hage.Vi kjenner ikke til noe norsk  navn på Trollius pumilus. Det latinske navnet tilsier at den bør hete Dvergballblom.

Klumpplante med  opprett, litt tuete vekst. Bladene er matte , hånddelte og sterkt flikete. Rota er ei trevlerot. Det kommer en blomst på hver stengel. Stengelen fortsetter å vokse etter avblomstring. Den enkelte plante kan  danne ei lita grågrønn tue. Under gode vekstforhold er planten  frisk og grønn til langt ut på sommeren. Planten er så liten at den egner seg best som kantplante eller på et fuktig sted i fjellhagen..

Trollius pumilus blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen etter 15 juni. Blomsten er enkel og tilnærmet tallerkenformet. Fargen er skarp gul og den enkelte blomst kan bli opp til 3 cm.  Høyde ved blomstring ca. 15 cm. Senere kan blomsterstengelen strekke seg 10 cm til slik at den ruver over nye blomster.

Vokser godt i ei næringsrik og jevnt fuktig jord som ikke tørker ut. I tørkeperioder kan ekstra vanning være fordelaktig. Ballblom klarer seg på noe tørrere jord, men blir mindre frodig og pen. Trives trolig best i ei nøytral til lett kalkholdig jord. PH 6,5 – 7,5.  Sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling. Den har ikke satt frø i vår hage.

Hårdfør i vår hage.

Illustrasjon fra den kinesiske flora

Illustrasjon fra den kinesiske flora

Trollius

Planteslekt