Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Uvularia grandiflora

 

 

010a

 Norsk navn : Stornikkeblom

Syn. :

Tilhører :        Liljefamilien – Liliaceae.

Enkelte fører Uvularia opp under Tidløsfamilien – Colchicaceae.

 

Viltvoksende over store deler av det østlige Nord-Amerika, fra områdene rundt Hudson Bay i Canada og sørover mot Mexico-gulfen. Mangler eller er sjelden i de kystnære områdene ut mot Atlanterhavet. Vokser som skogbunnplante opp til 1100 moh. på steder med ei kjølig og humusrik jord. Første gang omtalt i 1802 og fikk sin vitenskapelige beskrivelse i 1804 av den engelske botanikeren John Edward Smith (2.12.1759- 17.3.1828) Det finnes underarter og det skal finnes en som er tilnærmet hvit. I Norge er den en noe sjelden hageplante.

 

En dekorativ klumpplante med litt overhengende, opprett vekst. Stengelen er bladløs nedentil. Den øvre del av stengelen har hengende, lett sammenrullete, smale blad. Høyde ca 50 cm. Rota er en sakte krypende jordstengel. Bladene holder seg grønne til langt ut på høsten. Den trives godt sammen med Asarum canadense, Mertensia virginica, Trillium cuneatum og Trillium luteum.

 

Den begynner å blomstre i vår hage fra siste halvdel av mai.Blomsten er noe hengende. De enkelte kronblad er ca 6 cm og lett vridde.  Det kommer 1 – 4 blomster på hver stengel. Blomsten er sitrongul og den er ganske holdbar.

 

Trives best i ei lett sur til nøytral, humusrik  jord. Den bør være næringsrik , lett fuktig, men veldrenert.  PH 6,0 -7,0. Lett skygge til halvskygge er best, men den tåler mye skygge. Kan få soppsykdommer hvis jorda blir for tørr. Formeres enklest ved forsiktig deling. Kan også formeres ved helt ferskt frø. Tørt frø har vansker med å spire.

 

Hårdfør. Klarte vintrene 2009/2010  og 2010/2011 uten store skader. Kan angripes av sniler mens skuddene er unge. Kan også bli spist av hare og rådyr.

 

10-nærbilde

Nærbilde av blomst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De aller første spirene om våren

 

 

 

 

Uvularia

Planteslekt