Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Nerine bowdenii

Norsk navn :    Bergnerine

Syn. :

Tilhører :          Påskeliljefamilien (Narsissfamilien)  —  Amaryllidaceae.

 

Nerine er en slekt på nær 30 ulike løkplanter som vokser i det sørlige Afrika, i hovedsak i fjellområdene i Sør-Afrika. Samtlige er varmekjære planter som behøver en kortere eller lengre tørkeperiode. De klarer derfor ikke en norsk høst og vinter, men de er iøynefallende planter i en oppvarmet glassveranda, vinterhage m.m. Alle er nært beslektet med den mere kjente Amaryllis. Planten har navn etter den greske havnymfen Nerine. Årsaken til dette er at folk trodde engang på 1600-tallet at havet hadde skyllet planten på land på de engelske kanaløyene. Nerine bowdenii er den vanligste, den enkleste og trolig den mest hårdføre av alle Nerine. Den ble funnet i 1889 i Drakensberg-fjellene i Sør-Afrika av Athelstan Cornish Bowden. Der vokste den i karrige forhold opp til 3000 moh.

 

Løkplante med en flerårig løk. Den enkelte løk kan bli ganske gammel. Jeg tror vi kjøpte 1 løk en gang tidlig på 1980-tallet. Nå dyrker vi Nerine i to 20 cm potter og med mange løk i hver potte.Vanligvis vokser det ut sideløk hvert år. . Det kommer en blomsterstengel fra hver løk. Nerine bowdenii har  middels store løker med lange, smale og noe slappe, litt grågrønne blad. Bladene begynner å visne før blomstring, vanligvis en gang i slutten av september. Bladene må ikke fjernes før de er gule da de er viktige for neste års blomstring.

Nerine bowdenii har  middels store, enkle blomster.  Blomsten er traktformet og etter som blomsten eldes, endres blomsten mer til en seksarmet stjerne. Fargen er sterk og iøynefallende rosa. Stengelen er stiv og meget sterk. Høyden opp til 50 – 60 cm.  Det kommer mange blomster på hver stengel. Nerine bowdenii begynner blomstringen når dagene blir korte, hos oss en gang etter den 20 oktober. Er det kjølig er blomstene ganske varige.

I Norge må Nerine bowdenii dyrkes som potteplante, men den egner seg ikke inne i ei varm og mørk stue. Flere løk legges i ei stor potte. Løken skal stå slik at toppen er over jorda. Vi har den erfaring at Nerine bowdenii trives best når de står sånn passe tett. Ei lett og luftig jord er best. God drenering er viktig da løken ikke tåler stående fuktighet. PH omkring 6,5 – 7,5, dvs ei nøytral jord. Gjødsles dann og vann i løpet av vekstsesongen. Potta må plasseres på et solrikt sted.

Nerine bowdenii  har hviletid om vinteren. Da settes potta et sted hvor det er 8 – 10 C. Vi har ikke vannet den i hvileperioden. Potta tas frem i slutten av mars, og gis en forsiktig vanning for å vekke løkene til liv. Nerine bowdenii liker ikke forstyrelse av røttene. Derfor skal den ompottes kun når det er helt nødvendig. Skrap heller bort litt av den øverste jorda i potta og fyll på ny jord.  Nerine bowdenii må ikke settes ut før nattetemperaturen er over + 5 C.

Nerine bowdenii er en potte-/karplante for glassverandaer, lysthus, vinterhager og andre steder som gir et skjermet og noe varmere voksested. Den vil trolig mistrives ute i det fri i regn og blåst.

Nerine

Planteslekt