Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phyteuma nigrum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Norsk navn :  Svartvadderot

Syn. :               Phyteuma nigra

Tilhører :        Klokkefamilien —  Campanulaceae

 

Phyteuma nigrum er viltvoksende over et stort område i de nordøstlige Alpene. Er forvillet i svært mange land, også i Norge. Vokser på subalpine gressmarker og lysåpne skogsområder med noe sur jord opp til 1200 moh.  Phyteuma nigrum har et meget spesielt vokseområde i Europa som skaper undring.  Det er 3 ulike voksesteder i Sør-Varanger kommune. Teorien går for at dette skyldes at tyske tropper hadde hesteleirer her i tidsrommet 1941-1944. Da har frø fulgt med høy/hester som nisser på lasset. Vi vet ikke om underarter og hageformer. Phyteuma nigrum er rødlistet i flere land. Norsk Flora kalles Phyteuma nigrum for Svartvadderot. Enkelte hagebokforfattere kaller Phyteuma nigrum for Blåvadderot.

Klumpplante som danner en lav, opprett og spinkel rosett av frisk grågrønne blad.  De nedre bladene er hjerteformet, stengelbladene er mer avlange.  Tynne, opprettvoksende blomsterstengler. Bladverket holder seg grønt til langt ut på høsten. En spinkel plante  som blir 30 – 50 cm. De er penest når flere vokser på samme sted.

Phyteuma nigrum starter blomstringen tidlig sommer. I vår hage har de enkelte år startet blomstringen omkring 1 juni.  Den enkelte blomst er liten, men de sitter mange samlet. Blomsteraksene er avlange og meget spesielle. De minner om noe hårete noe. Fargen er tilnærmet svartlilla, men det dukker også opp noen blomster som er blåaktig.

Trives godt  i ei jevnt fuktig og næringsrik jord som inneholder mye humus. Ei svakt sur til nøytral  jord er trolig best.  PH 6,0 – 7,0. Stående fuktighet må unngås. Voksested kan være fra sol til lys skygge. Formeres enklest ved ferske frø.

Hårdfør i vår hage.

 

Phyteuma

Planteslekt