Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phlox carolina Mäntsälä

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn :  Karolinafloks

Syn. :               Phlox ovata f. Carolina, Phlox suffruticosa         

Tilhører      :   Fjellflokkfamilien — Polemoniaceae

 

Phlox carolina har sitt naturlige vokseområde øst for elva Mississippi og viktigste vokseområde er staten Maryland og tilgrensede områder. I dag er den forvillet over et stort område. Vokser i lysåpen skog og gressbakker med glissen skog i ei kalkfri jord. Karolinafloks må ha kommet tidlig til Europa . Det nevnes at den har vært dyrket fra før 1728, og den er nevnt i gammel tysk hagelitteratur. Vi vet ikke hvem som bragte planten til Europa, men Linne ble kjent med planten via  russiske botanikere og Linne trodde den kom fra Carolina i USA. Det finnes underarter og hageformer.  Phlox carolina Mäntsäla er en hageform.

 

Phlox carolina er brukt en del i foredlingsarbeidet og det er noe vanskelig å vite hva som er hva som er Phlox carolina, Phlox maculata eller Phlox paniculata.

 

Klumpplante med en stiv, opprett vekst. Stenglene er stive og tett besatt med blad. Bladene er lys grønne og ganske blanke. Stengelbladene er lansettformet mens de nederste bladene er mere linjeformet. Stenglene kan være litt rødaktig eller ha røde flekker. Høyde ved  blomstring ca. 80 – 90 cm. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 juli. Blomstene sitter samlet i store klaser. Den enkelte blomst er ca. 2 cm og flatkraget. Hovedfargen skal  – etter det som opplyses – være i rosalilla nyanser, men det finnes hvite typer. Phlox carolina Mäntsäla har hvite blomster.

 

Trives godt i ei veldrenert, men lett fuktig jord som inneholder en god del humus. Jorda bør ikke inneholde kalk  slik at ei lett sur til nøytral jord med en PH omkring 6 -7 er trolig best.. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Bør få litt gjødsel i løpet av våren. Formeres enklest ved deling. 

 

Hårdfør.  Karolinafloks klarer seg vanligvis uten vinterdekke. Ved stabilt snødekke er overvintringen problemfri.  Vi har ikke hatt noen form for sykdom på våre Karolinafloks, men den bør ikke utsettes for tørke. Da kan det bli soppsykdommer.

Linnes notater om noen Phlox.

Linnes notater om noen Phlox.

 

 

 

 

Phlox

Planteslekt