Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phlox latifolia

Phlox latifolia 1

Norsk navn :  Sommerfloks

Syn. :               Armeria ovata, Phlox ovata         

Tilhører      :   Fjellflokkfamilien — Polemoniaceae

 

Phlox latifolia har sitt naturlige vokseområde i det nordøstlige USA. Hovedutbredelsen følger Appalanchene. Vokser i lysåpne skogsområder. I dag er sjelden i de fleste vokseområdene. Den første som omtalte Sommerfloks skal være den engelske botanikeren Leonard Plunkenet (4.1.1642 – 6.7.1706) i et større bokverk som kom i år 1700. Han kalte planten Lychnidaea  fistulosa Marilandica.  Vi vet ikke når tid Sommerfloks kom til Europa, men i et bokverk fra 1801 heter det at den er vanlig ( i England). Vi kjenner ikke til underarter eller hageformer. Vi vet heller ikke når den kom til Norge. Phlox latifolia er nevnt i en dansk plantekatalog fra 1916, men den er ikke nevnt av Maisen Pedersen. Navnet Sommerfloks er brukt om denne planten og det er egentlig et bra navn. Den starter jo blomstringen omkring St.Hans. I mange land har den fjell eller berg i navnet.

 

Klumpplante med opprett vekst. Stenglene er stive og tett besatt med blad. Bladene er mørk grønne, noe tjukke og ganske blanke. Stengelbladene er lansettformet. Hele planten minner egentlig om en liten, noe spinkel høstfloks som blomstrer tidlig. Høyde ved  blomstring ca. 50 cm. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 24 juni. Blomstene sitter samlet i  lette klaser. Den enkelte blomst er ca. 2 cm og flatkraget. Hovedfargen er lillarosa, men det skal finnes hvite former.

 

Trives godt i ei veldrenert, men lett fuktig jord som inneholder en god del humus. Ei lett sur til nøytral jord med en PH omkring 6 -7 er trolig best. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Bør få litt gjødsel i løpet av våren. Formeres enklest ved deling. 

 

Hårdfør. Sommerfloks klarer seg vanligvis uten vinterdekke. Ved stabilt snødekke er overvintringen problemfri.  Vi har ikke hatt noen form for sykdom på våre Sommerfloks, men den bør ikke utsettes for tørke. Da kan det bli soppsykdommer.

Phlox

Planteslekt