Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phlox paniculata Midnight Feelings

 

Norsk navn :  Høstfloks

Syn. :               Armeria paniculata, Phlox x hortorum         

Tilhører      :   Fjellflokkfamilien — Polemoniaceae

 

Phlox paniculata vokser over et stort område i det østlige Nord-Amerika. I dag er den forvillet i mange stater/områder i Nord-Amerika. Høstfloks kom til Europa fra Virginia i USA en gang før år 1800. Populær ble planten først etter at tyske planteforedlere dyrket frem stadig nye og bedre sorter. Høstfloks kom tidlig til Norge. Det fortelles at Peder Anker hadde den i sin hage i 1792. Det som dyrkes i dag er kun hageformer, ofte krysninger med Phlox maculata. De finnes i de fleste farger med unntak av gult. Phlox paniculata Midnight Feelings er en hageform fra 2004. Den kommer fra Rene van Gaalen i Nederland. Den er prisbelønnet. Det var årsaken til at vi kjøpte planten, men den er dessverre direkte stygg etter vår mening. Den har ikke ordentlige blomster, men noe mahognyfargete (brunrøde) begerblad.

 

Opprettvoksende klumpplante med stive stengler som er tett besatt med spissovale blad. Bladene er matt grønne, glatte og opptil 13 cm lange.  De nederste bladene på stilkene blir ofte stygge. Det er derfor fordelaktig å ha noe lavere rundt som dekker dette. Rota er ei noe vedaktig trevlerot. Høyde ved  blomstring ca. 70 – 100 cm. 

 

Blomstrer når dagene begynner å gå mot høst, Det finnes sorter som blomstrer til ulike tider i løpet av sensommer og høst. Det gir lang blomstring for høstfloks. Blomstene er samlet i store, tette klaser. Den enkelte blomst er ca. 2 cm, flatkraget og har sterk duft.  Høstfloks kan være meget blomsterrik. Phlox paniculata Midnight Feelings blir ca. 80 cm.

 

Trives godt i ei veldrenert, men lett fuktig og næringsrik hagejord med en PH omkring 6 – 7. Jorda bør være fuktig, men veldrenert. Voksestedet bør ligge i full sol til lett skygge. Bør få litt gjødsel i løpet av våren. Formeres enklest ved deling. 

 

Hårdfør.  Høstfloks klarer seg vanligvis uten vinterdekke. Ved stabilt snødekke er overvintringen problemfri. Høstfloks får lett soppsykdommer hvis den utsettes for tørke.  Den kan også angripes av virus og netomader. Slike planter må fjernes.

Phlox

Planteslekt