Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Ranunculus gramineus

 

Ranunculus gramineus 1

 

Norsk navn :    Gress-soleie

Syn. :                 Ranunculus luzulifolius, Xerodera graminea

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Ranunculus gramineus er viltvoksende i det sørvestlige Europa fra Spania til Italia og Sveits, dessuten i Marokko og Algerie. Viltvoksende i fjellområder med lett fuktige gressbakker og fjellskråninger. Det finnes underarter og hageformer – også med fylte blomster.

Klumpplante som danner ei lita løs tue av smale, gresslignende blad.  Bladene er mørk blågrønne og har markerte nerver. Rota er ei trevlerot. Planten visner ned ut på sommeren hvis den står tørt. Ranunculus gramineus vokser seint. Den bruker flere år på å bli «litt» omfangsrik. Derfor bør en plante flere planter.

Ranunculus gramineus blomstrer midt på sommeren.  I vår hage starter blomstringen i månedsskiftet mai/juni og varer omtrent en måned. Blomsten er helt gul «smørblomst». Blomsten er ca. 3 cm. Høyda ca. 30-40 cm.

Trives i ei veldrenert og litt næringsfattig sand/grusjord, gjerne iblandet en del stein. Så langt vi har erfart vokser den bra i ei nøytral til ei lett sur jord med en PH mellom 6,0, – 7,5.  Dette er en litt spinkel plante som ikke liker stående fuktighet. Et veldrenert steinbed er riktig voksested for Gress-soleie. Sol til lett skygge. Formeres ved frø som må såes mens det er ferskt.

Hårdfør. I områder med fuktige og ustabile vintre, bør den dekkes. Vår plante døde en av disse ustabile vintrene med vekslende barfrost og vinterregn.

 

 

 

 

 

Ranunculus

Planteslekt