Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Ranunculus parnassifolius

29.05.14 034

 

Norsk navn :    Hjertesoleie

Syn. :

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Ranunculus parnassifolius vokser  i fjellområder i Nord-Spania, i  Pyreneene, i Frankrike, i Italia og i Alpene  Vokser  i lett fuktig og næringsrik grus- og rasmark mellom 1700 – 2900 moh. Det finnes flere underarter. Vi kjenner ikke noe norsk navn, men svenskene kaller den for hjärtranunkel på grunn av bladformen. Hjertesoleie kan vel være et passende norsk navn ?

Klumpplante med blad rett over bakken. Bladene er mørk blågrønne og noe avlang hjerteformet. Bladene er kjøttfulle, har markerte langsgående nerver og litt glinsende. Rota er ei trevlerot. Planten holder seg frisk og grønn mesteparten av sommeren.

Ranunculus parnassifolius blomstrer midt på sommeren.  I vår hage starter blomstringen i månedsskiftet mai/juni og varer omtrent en måned. Blomsten er helt hvit «smørblomst».  Blomsten er ca. 3 cm. Høyda ca. 10 cm.

Trives godt i ei veldrenert og litt næringsrik sand/grusjord, gjerne iblandet en del stein. Så langt vi har erfart vokser den i ei nøytral til ei lett sur jord. Steinbed er riktig voksested for Hjertesoleie. Sol til lett skygge. Formeres ved frø som må såes mens det er ferskt.

Hårdfør.

Ranunculus

Planteslekt